Itthon » Közélet

Korszerű műszerek és új orvosok a szemészeten

Átadták a Városi Kórház Szemészeti Osztályának új műtőjét, ismertették a phacoemulsificatios készüléket, illetve bemutatkozott az osztály két új orvosa is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

IMG_9010
IMG_9010
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. április 13., 12:46
0 hozzászólás. 


Lukács Antal
, a kórház főigazgatója és Bunta Levente polgármester adták át hivatalosan is azt a műtőt, amely egyedülállónak számít Hargita megyében, és ahol ultrahangos szemműtétet végeznek, legközelebb Sepsiszentgyörgyön vagy Marosvásárhelyen nyílhat erre lehetőség. 

"A decentralizáció elhozza egyes kórházak fejlődését, mások visszafejlődését. A mai nap egy lépés a fejlődés felé." – fogalmazott Lukács Antal, aki így folytatta: „az önkormányzat 73 ezer lejjel támogatta a műtő felszereltségét, ezért BuntaLukacsAntalkülön köszönet illeti őket.” Bunta Levente örömének adott hangot, majd kifejtette, hogy nem csak a műszerek terén értek el előrelépést, de a humán erőforrás terén is. Mint mondta: "Lehet pénzt szerezni műszerekre, viszont ha nincs aki használja, akkor porosodik."

"Udvarhelyen vannak szakterületek, amelyek kitörési pontot jelentenek, mint például a sebészet, nőgyógyászat, de a következőkben a szemészet is az lehet" – fogalmazott Lukács Antal, akitől megtudtuk, hogy a műtő már megvolt, de most kezdődik a tevékenység. „Nem mi vagyunk a főszereplők, hanem a fiatal orvosok” – tette hozzá az igazgató, majd bemutatta Dr. Szőke Kingát és Dr. Bodó Pált. Tőlük tudtuk meg az ultrahanggal történő szürkehályogműtét előnyeit.

Dr. Szőke Kinga, a Szemészeti Osztály szakorvosa: "Az ultrahanggal történő szürkehályogműtét az életkor során megváltozott anyagcsere folyamatok következtében elszürkült lencsének a feltördelése ultrahanggal, utána annak az eltávolítása és műlencse-beültetés. Az ultrahang a phacoemulsificatios készülék titánium fejében képződő vibrációs energia, ami feltördeli ezt a magot. Miután eltávolítjuk ezt az anyagot, megtörténik a műlencse beültetése. Azért fontos ezzel az ultrahangos módszerrel műteni, mert kevesebb a komplikáció esélye, könnyebb a rehabilitáció és a gyógyulási szakasz is sokkal rövidebb. Míg a régi módszernél egy hét a gyógyulási folyamat, addig az ultrahangos módszernél két-három nap után már elmondható, hogy a betegek nagyszerűen látnak. Akár műtét után is hazamehetnek."

BodoPalSzokeKinga

Dr. Bodó Pál és Dr. Szőke Kinga

Eddig egy ilyen műtét 600 lejbe került, de ez egy bevezető ár volt, ezentúl 1000 lejbe fog kerülni a beavatkozás. 21 beteget operáltak eddig, de továbbra is vannak programálva páciensek. Április 18-val befejeződően 32-re növekszik a műtöttek száma és a visszajelzések pozitívak, tájékoztatott a Brassóból származó, de Székelyudvarhelyen élő fiatal orvos, Szőke Kinga, akinek révén hozzájutott a kórház a gépezethez. Tudni illik az ő donációja volt a phacoemulsificatios készülék.

A beavatkozás előnyeiről Dr Bodó Pált, a korház frissen végzett szemész szakorvosát is megkérdeztük: „A készülék segítségével mindenképpen lerövidül a műtéti idő, ami 15-20 esetleg 30 percre tehető. Cseppérzéstelenítésben részesíthetjük a beteget, így nem kell injekciót kapjon, tehát fájdalommentes.”



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."