Itthon » Gazdaság

98 éves gazda is pályázott az uniós támogatásra

Gazdafórum-sorozatot tartanak Udvarhelyszéken, összefogott az RMGE, az RMDSZ és az APIA.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

mezogazda
A térség minden központjába eljutnak
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. március 17., 15:58
0 hozzászólás. 

Első körben Oklándon, Szentábrahámon és Oroszhegyen lesznek olyan gazdafórumok a közeljövőben, ahol a Hargita megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének szakemberei, illetve az RMDSz képviselői fognak részt venni és ezeken a rendezvényeken a gazdákat tájékoztatni az Európai Uniós támogatásokról.

Együtt tartják a fórumokat

Az udvarhelyszéki RMDSz székhelyén dr. Verestóy Attila elnök kijelentette, hogy nagy lépést tesznek most, amikor a gazdáknak a hiteles képviselője is be fog kapcsolódni a gazdafórumok szervezésébe, ugyanis lényegében összekapcsolódik az érdekképviselet, nevezetesen az RMDSz, a kifizetési ügynökség és a gazdák egyesülete. „Nemcsak fogyasztói, hanem teremtői is vagyunk ezeknek az értékeknek" – jelentette ki Verestóy.

gazdaforumSebestyén Csaba, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke szerint az egyetlen hely, ahol a népszokásainkat, a hagyományainkat őrzik, az a falu és felelősséggel tartozunk ezért. „Foglalkozunk a gazdák informálásával, amiről úgy gondoljuk, hogy nagyon fontos, főleg ebben az új európai közös agrárpolitikában. Amúgy is nehéz a nyelvezete, megtanulni is külön tudomány. A gazdák nem igazán boldogulnak ebben a rendszerben, de nem is az ő dolguk, hogy figyeljék az uniós pályázati kiírásokat. Talán az sem a dolga, hogy kitöltse a nyomtatványt, hanem az a dolga, hogy termeljen." – mondta Sebestyén.

Elsők vagyunk és lehetünk

Haschi András, a kifizetési ügynökség megyei vezetője hangsúlyozta, hogy Hargita megye országos első a lehívott 64 millió eurónyi összeggel, ám a gazdatársadalom elöregedett. Érdekességképpen megemlítette, hogy egy 98 éves gazda is pályázott mezőgazdasági támogatásra az elmúlt évben – ezzel azt is aláhúzta, hogy alig néhány száz fiatal gazdáról beszélhetünk megyeszinten. A gazdák többsége ugyanis idős, nem feltétlenül várható el tőlük, hogy adott esetben több tíz oldalnyi pályázati ívet kitöltsenek. Tavaly több mint 26 ezren pályáztak sikeresen megyeszerte, ebből több mint 9 ezren volt udvarhelyszéki.

"A jóisten Hargita megyét olyan helyre teremtette, ahol a szekérrel nemcsak előre és hátra lehet menni, hanem felfelé is, lefelé is. Hegyvidéki zónában vagyunk, ahol egy kicsit nehezebb a gazdálkodás, ezért plusz támogatások járnak az ország más vidékeihez képest. Ebben áll a profizmus, hogy mennyire tudjuk ezt mi lehívni. Síkvidéken ilyenek nem nagyon vannak. A dolgunk az, hogy ezek a dolgok gördülékenyen menjenek." – mondta Haschi András.

"Ha végigmegyünk a falvakon, és elfogulatlanul megnézzük azt, hogy hány új ház épült, vagy ha megkérdezzük, hogy hány új mezőgazdasági gép, traktor meg egyéb van a faluban, akkor látszik meg igazán, hogy mit jelent a támogatás. Ezek akkora összegek, amiket nem is lehet összevetni a költségvetési pénzekkel, sokkal több annál. Az eredménye pedig remélem, azt fogja jelenteni, hogy vonzó lesz a Hargita megyei falu, hogy itt érdemes lesz újabb és újabb tevékenységeket megindítani, hogy ne csak beszéljünk arról, hogy a falu milyen fontos. Vonzóvá tesszük nemcsak a turisták, hanem az itt lakók számára is, ennek a lehetősége megvan." – zárta mondanivalóját Verestóy.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."