Itthon » Gazdaság

250 tonna szaloncukortól hízhat a székely

Nesze neked szép magyar hagyományú szalonczukkedlis karácsony. Hargita és Kovászna megye egyetlen hónap alatt közel ezer tonna cukrosat fogyaszt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Fotó; Szaloncukor; K. Andrea K.
fotók: Komsa Andrea Katalin
szerkesztoÍRTA: KOMSA ANDREA KATALIN
2017. január 09., 17:46
0 hozzászólás. 

Nyolc nagybani lerakatot kerestem meg Székelyföld-szerte, és a decemberi cukor, csoki, szaloncukor eladásaikról, rendeléseikről kértem adatokat. Ahol a „szoftver megengedte", ott összehasonlításként kikértem egy nem ünnepi hónap adatait is.

Öt lerakattól és 6 kereskedelmi egységtől kaptam adatokat. Az 5 nagykereskedés partnereit tekintve 600 kisboltba szállít árut. A hivatalos adatok szerint 3500 élelmiszerbolt van egész Székelyföldön, ha Maros megyével is számolunk. De ha csak Hargita és Kovászna megyét vesszük alapul, akkor ez 1590 kiskereskedelmi üzletet jelent. Innentől kezdve már jött a matekolás.

A piaci részesedési adatok alapján a megkérdezett cégek adataival Hargita és Kovászna megye 25 százalékos cukros ellátottságát fedhetem le. A  fenmaradó lefedettséghez az országos statisztikai hivatal adatait és a becslés módszerét használtam.

Beszéljenek a számok

A megkérdezett nagykereskedések tavaly decemberi szaloncukor eladása 74 tonnát nyom, és ez csak egynegyede a valós fogyasztásnak. Így a teljes fogyasztás 250 tonna fölé tehető.

Itt decemberről van szó, nem egy szezonról, mert jól tudjuk, hogy a legtöbb üzletben már novembertől egészen márciusig lehet szaloncukrot kapni. Ez alapján minden székelyföldi emberre jut fél kg szaloncukor.

Kristálycukor és nasi fogyasztás

Az egyéb édes nassolnivalók felmérése terén már csak darabszámokat kaptam adatként, így ezzel a számítással meggyűlt a bajom, de a végeredmény szinte ugyanannyit mutatott, mint a szaloncukornál, vagyis 245 tonnát. Tehát a decemberi édes nasi fele szaloncukor. A meglepő adat viszont az, hogy decemberben 47%-al több édességet fogyasztunk, mint mondjuk áprilisban.

DSC00042

Nem különbözik a helyzet kristálycukor fronton sem. Az adatok szerint több mint 300 tonnát fogyaszt Hargita és Kovászna megye decemberben.

Összesítve ez mennyi?

Abban minden kereskedő megegyezett, hogy az éves cukor és cukorkészítményes termékek nagy részét decemberben fogyasztjuk. Szerintük decemberben megduplázódik az édes íz iránti igény.

DSC00039

A számok szerint 85%-al több cukrosat fogyasztunk decemberben, mint más hónapokban. Ezek alapján decemberben egy székely főre jut 47 dkg kristálycukor, fél kiló szaloncukor, több mint fél kiló egyéb édesség, amiről szinte biztosan kimondhatjuk, hogy csoki. Közel ezer tonna édesség a két székely megye igénye az ünnepek alatt. Ez viszonyítások nélkül is sok.

„Ennek hátterében főként a rossz szokásokat látom. Az adventi kalendáriumokban is csokoládé van, és nem szárított banán. Gondolom, ha kisgyerek kortól arra szoktatnák a gyerekeket, hogy kevesebb édességgel beérjék, akkor később nem lennének gondok. Viszont a legtöbb helyen a Mikulás mindéképpen édességet hoz, nem elég csak a naranccsal vagy dióval tele csomagocska." (Krizbai Tímea klinikai szakpszichológus, táplálkozási szakértő)

Valós szükséglet

Átlagosan napi 36 g, vagyis 2 evőkanálnyi, évi 11 kg cukorra lenne szükségünk. Nőknél az évi javaslat 9 kiló, férfiaknál 13,68 kg egy évre. Ehhez képest átlagosan minden román állampolgár 21,1 kg cukrot és cukros készítményt fogyaszt, a mézet is beleértve. Tehát dupláját a javasoltnak.

Világszinten 180 millió tonna az éves cukorfogyasztásunk, ami 25 kilós évi fogyasztást jelent emberenként. Ez még távolabb esik a javasolt évi átlag 11 kilótól. Persze, ez nem arányos: míg Kenya lakosai 860 ezer tonnát fogyasztanak évente, Románia pedig 500 ezer tonnát, addig Amerika 11 millió tonnát.

Következmények és megoldás

Decemberben a világot nem kísérti a szalonczukkedli, csakis a magyar nemzetet, mert a mi találmányunk és csak mi érezzük úgy, hogy nem teljes nélküle a karácsony. Krizbai Tímea szerint már a decemberi szokások megváltoztatása is segíthet abban, hogy ne alakuljanak ki komoly étkezési zavarok a felnövekvő székely generációknál.

DSC00046

„A rendszeres össze-vissza evés, nassolás már eleve káros étkezési szokás, és hosszútávon vezethet komoly étkezési zavarokhoz, vagy egészségi problémákhoz.

Az érzelmi űrre, frusztrációra sokaknak az evés a nyugtató, nassol, rág valamit, és akkor megnyugszik. Ez a legkönnyebb és a leggyorsabb út. Nyugtató lehetne egy jó biciklizés is."

Internetes adatforrások: statistici.insse.ro, analizeconomice.ro, masaromanului.ro,worldometters.info



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."