Itthon » Gazdaság

Vadállatok és tolvajok dézsmálják a termést

A betakarítás időszakában jöhet rá a mezőgazdasággal foglalkozó emberfia, hogy amit a vadak nem ettek meg, azt a tolvajok vitték el. Vagy fordítva.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Itthon_Gazdasag
Itthon_Gazdasag
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2010. október 18., 16:12
1 hozzászólás. 

Talán nincs is olyan hét, hétvége, amikor valamelyik udvarhelyszéki település határában ne jelennének meg vadak és ne tennének kárt a terményben. Vadkár – nagy kár: a vaddisznó kitúrja a burgonyát a földből, a medvék a kukoricást dúlják fel, de a háziállatokban is kárt tesznek, leeszik a gyümölcsöt, a veteményesben pedig kisebb állatok garázdálkodnak. Se szeri, se száma ezeknek az eseteknek, a probléma évek óta létezik, sokan többek között az ilyen esetek megsokasodása miatt hagynak fel részlegesen vagy teljesen a mezőgazdálkodással. Mert az egész évi munkát tönkreteszi a vaddisznók látogatása.

Vagy a tolvajoké, hiszen egyrészt a „megélhetési bűnözés" szakavatott művelői, másrészt a megrendelésre történő terménylopás egyre elterjedtebb lesz, s ez alól bizony vidékünk sem kivétel. Jóllehet a megyei rendőrségi szóvivő, Gheorghe Filip adatai szerint megyeszerte 10 eset alá csökkent a terménylopási esetek száma, azt azért tudni kell, hogy a falusi ember a kisebb terménylopás felfedezése után nem feltétlenül fut a rendőrségre jelenteni azt. Sok kicsi viszont sokra megy, ahogy a közhely mondja, s az éjszaka leple alatt a földeken megjelenő tolvajok még a maradék terményt is elviszik, néha még a gazdát is megfenyegetik.

Itthon_Gazdasag

Ami a vadkárokat illeti, idén a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal mezőgazdasági osztálya nem kapott ilyen jellegű bejelentést, tehát a város területéhez tartozó földeken, háztartásokban nem volt vadkár – tudtuk meg Cseke Árkosi Katalin osztályvezetőtől. Amennyiben valakinek a terményében, jószágában vadkár esik, azt az adott település polgármesteri hivatalában kell jeleznie, ahonnan bizottság megy a helyszínre kárt felmérni, jegyzőkönyvet készíteni.

A törvénykezés bonyolult – mondja megkeresésünkre Török Jenő mérnök, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. A gazdáknak ugyanis bizonyos feltételeknek meg kell felelniük, csak akkor kapnak kártérítést – például ilyen az, hogy a terület legyen bekerítve. Török nem tudott Udvarhelyszékre vonatkozó adatokat adni arra nézve, hogy idén körülbelül milyen mennyiségű vadkár történt, ugyanis a hivatalok nem mindig küldik át a felvett jegyzőkönyveket.

Itthon_Gazdasag

Azt ő is megerősítette, hogy a vaddisznók okozzák a legtöbb kárt vidékünkön, s ezen állatoknak az étvágya attól is függ, hogy milyen a makktermés – ennek függvényében kapnak rá a burgonyára és más növényekre. Az idei év esős, rossz volt mezőgazdaság szempontjából és ez a terményen is meglátszik. S az évek óta húzódó problémára egyelőre senki nem tud áthidaló megoldást találni, a gazdák, néhány kivétellel, a kárral maradnak – habár a hivatalnokok megteszik a törvény által előírt kötelezettségüket (akárcsak a rendőrök a lopások esetében), de többet nem tudnak tenni. A faluközösségekben pedig nő a düh az állatok és a tolvajok irányába – mert a „gyakorlat" legtöbbször azt mutatja, hogy a törvények jobban védik a nagyvadat és a tolvajt, mint a becsületes gazdát.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
gazsi
2010-10-19 17:38:34
Vajon miért védi a törvény jobban a vadat mint a gazdát? Mert a törvényt a vadász alkotja, akinek érdeke, hogy legyen vad, jó kövér, a gazda nehéz munkáján hizott. Nézzünk csak szét a képviselőink háza táján! Igencsak sok köztük a vadász.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."