Itthon » Művelődés

A Székelyföldi Filharmónia februári csemegéje

Frédéric Chopin emléke előtt tisztelegnek a soron következő koncertekkel a Székelyföldi Filharmóniánál.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Chopin
Chopin
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. január 28., 15:39
0 hozzászólás. 


200 éve született a francia nevű, de Lengyelországban született zeneszerző, zongoravirtuóz. A Székelyföldi Filharmónia a hónap második napján 18.00 órától rendkívüli zongoraestre invitálják a zeneszerető közönséget. Meghívott Bogányi Gergely Liszt-díjas zongoraművész (Magyarország), nemzetközi hírnévnek örvendő előadóművész. Bogányi Gergely Magyarországon, majd Amerikában és Finnországban végezte tanulmányait. 1999-ben a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny győztese, a finn köztársasági elnök által adományozott Fehér Rózsa Lovagrend érdemkeresztjének tulajdonosa. Koncertező művészként bejárta a világot, játszott minden jelentős hangversenyteremben. Számos CD- és rádiófelvételt készített. Elsősorban ihletett Chopin-előadásmódjáról ismert, repertoárján a szerző összes, szólózongorára írott műve szerepel. Műsorában ezúttal Frédéric Chopin és Liszt Ferenc művei szerepelnek. A hangverseny helyszíne a Városháza Szent István terme.

Chopin
Frédéric Chopin

Február 10-én újabb zongoraestre látogathatnak el a komolyzenét kedvelők, ugyancsak a Városháza Szent István Dísztreme ad otthont a rendezvénynek. Meghívott Székely Attila, Németországban élő marosvásárhelyi zongoraművész, aki tavaly már játszott a Filharmónia zenekarával. Ezúttal, 10-én egyéni előadóesttel jelentkezik, műsoron Ludwig van Beethoven, Frédéric Chopin, Liszt Ferenc művei. Majd 2010. február 14-én újra hallhatják őt az érdeklődők, ezúttal zenekari kisérettel, a Filharmónia újabb szimfonikus hangversenyének keretében. Műsoron Strausstól a Denevér-nyitány, Chopin e-moll zongoraversenye, valamint Bizet: Carmen-szvit című művei.  Vezényel: Jankó Zsolt, a nagyváradi Filharmónia karmestere.

A hangversenyt a Művelődési Házban tartják 14-én, vasárnap 18 órától. Mindhárom koncertet - a Chopin-emlékév alkalmából - a lengyel zeneszerző emlékének van ajánlva, aki éppen 200 éve, március 10-én született.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."