Itthon » Művelődés

181 éve született a legnagyobb székely

Február 3-án, Lengyelfalván látta meg a napvilágot Orbán Balázs, ennek évfordulójára játékot indít az uh.ro.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Baro_Orban_Balazs1868
Baro_Orban_Balazs1868
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. február 03., 09:26
0 hozzászólás. 


1829. február 3-án született az akkori Udvarhely megyei Lengyelfalván Orbán Balázs néprajzi gyűjtő, történetíró, politikus, akit az utókor a legnagyobb székelyként tart számon.

A székelyudvarhelyi református kollégiumban tanult, de az utolsó két osztályt már nem végezte el, mert szüleivel 1846-ban Konstantinápolyba indult, hogy görög nagyanyja nekik építtetett palotájába költözzenek. Amikor Athénban értesült a magyar szabadságharc kirobbanásáról, Konstantinápolyban saját pénzén szabadcsapatot szervezett, de mire elérték az Al-Dunát, Világosnál megtörtént a fegyverletétel. Orbán ezután a török birodalomba özönlő emigránsok egyik fő segítője lett, egy ideig Kossuth környezetében élt, s meghiúsított egy merényletkísérletet.

Baro_Orban_Balazs1868
Orbán Balázs 1868-ban

1859 végén – kihasználva a politikai enyhülés adta lehetőséget – hazatért. Ekkor döbbent rá arra, hogy szülőföldjét, népét az ország lakosainak nagy része nem ismeri. Hatalmas munkába kezdett: gyalog, szekéren, lóháton bejárta a Székelyföldet, több mint ötszáz faluban fordult meg. Leírta amit látott, hallott, tapasztalt, amit régi írásokban fellelhetett. Így készült el hat év alatt Orbán Balázs főműve, A Székelyföld leírása, történelmi, régészeti, természetrajzi s népismereti szempontból.

Volt Udvarhelyszék ideiglenes főjegyzője, majd Kolozsvár főjegyzője, visszavonulása után Budapesten élt és ott is halt meg. Családi birtokán, Szejkefürdőn temették el.

A Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal és a Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztára Orbán Balázs születésének 181. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést szervez, melyre 2010. február 7-én, 12 órai kezdettel
kerül sor a városközpontban található „legnagyobb székely” szobránál.

Azon civil szervezetek és intézmények, akik szeretnének koszorúval megemlékezni, szándékukat jelezzék a 0733-313-019-es telefonszámon.

Játékunk nagyon egyszerű és mégis odafigyelést igényel. Néhány Orbán Balázs, a legnagyobb székely életéhez kapcsolódó kérdésre kell csupán válaszolni. A megfejtéseket elektronikus levélben kell eljuttatni a szerkesztoseg@uh.ro e-mail címre. A helyes megfejtést beküldők közül öt kisorsoltnak kis ajándékcsomagot osztunk ki, melyben megtalálják Veres Péter által szerkesztett Orbán Balázs: A székelyek származásáról és intézményeiről című rövid összeállítást. A válaszokat február 10-ig várjuk.

Kérdések:
1. Hány székely kapu alatt kell átmenni, hogy eljussunk Orbán Balázs sírjához?

2. Orbán Balázs hány saját illusztrációt jelentetett meg A Székelyföld leírása című hat kötetes művében?

3. Kitől tanulta meg a legnagyobb székely a fényképezőgép használatát?

4. Ki készítette az 1995-ben felavatott Orbán Balázs szobrot, ami Udvarhely központi parkjában található?

5. Milyen címet adományozott Mária Terézia az Orbánoknak, amit Orbán Balázs nem használt?




0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."