Itthon » Művelődés

A Székely Hadosztály elhazudott története

A Haáz Rezső Múzeum legújabb kiállítása részletekbe menően mutatja be az első világháborúban harcoló Székely Hadosztály „elfelejtett, elhazudott” történetét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Szekely_Hadosztaly
Szekely_Hadosztaly
szerkesztoÍRTA: LŐRINCI RÉKA
2010. március 15., 17:59
0 hozzászólás. 


Róth András Lajos, a Haáz Rezső Múzeum megbízott ügyvezető igazgatója már az elején leszögezte, a hadtörténeti tárlat látszólag szerény, viszont ha alaposan szemügyre vesszük, rengeteg értékes információt találunk benne. A március 15-én megnyílt A Székely Hadosztály emlékezete – (1918-1919) című kiállítást Gottfried Barna (fotón) levéltáros ismertette.

Gottfried_Barna

A tárlat ötletgazdája elmondta, közel hat évnyi munkáját láthatjuk, olvashatjuk a terem falain. A fotókkal, képeslapokkal és térképekkel színesített összeállításban közreműködött a nyíregyházi Jósa András Múzeum, a Veszprém Megyei Levéltár és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár. Gottfried részletesen beavatta a jelenlevőket a Székely Hadosztály történetébe, amit állítása szerint nem kell átírni, úgy állja meg a helyét, ahogy van.

Szekely_Hadosztaly

Továbbá kiderült, az összeállítás egy filmanyaggal fog bővülni, amit a Nemzeti Filmarchívum témába vágó képkockáiból válogattak. A kiállítás egy hónapig lesz látható Székelyudvarhelyen.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."