Itthon » Művelődés

Román közönségnek is népszerűsítik a Haáz Rezső Múzeum nyári kiállításait

Két nagyobb kiállításnak is helyt ad idén nyáron városunk múzeuma, ezeket szeretnék minél több emberrel megismertetni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

muzeum_edenyek
muzeum_edenyek
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. március 26., 12:50
0 hozzászólás. 


A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum ez év nyarán két nagyobb horderejű kiállítás megvalósítására készül. Lévén, hogy szakmailag megalapozott, és látványban sokat ígérő tárlatokról van szó, a múzeum megfogalmazott szándéka, hogy minél szélesebb körben ismertté tegye a kiállításokat. Ennek nyomatékosítása végett első alkalommal a bukaresti nemzetközi turisztikai vásáron szórólapok segítségével népszerűsíti a város ilyen jellegű kulturális ajánlatát. A Székelyföld stand részvevője a székelyudvarhelyi TOURINFO – Turisztikai Információs Iroda is, amelynek munkatársai ezúttal a szóban forgó kiállítások szórólapjait is az érdeklődő közönség rendelkezésére bocsátják.

Egyrészt a Mária-tisztelet Erdélyben című egyházművészeti kiállítás képezhet látogatási célpontot az Udvarhelyre érkező turisták számára. A kiállítás célja, mintegy 650 év emlékanyagát átfogva, rendszerezett, kronológiai sorrendben bemutatni jó párat az Erdélyben fennmaradt Mária-szobrok és Mária-képek közül. A kiállítás megtekintése során az erdélyi tárgyi kultúra és egyházművészet iránt érdeklődő látogatók általános képet nyerhetnek e témában, ezért is fontos, hogy felekezeti és nemzeti hovatartozástól függetlenül, minél szélesebb körbe jusson el ez az üzenetet.

muzeum_roman_szorolap

A bukaresti kiállításon osztogatott szórólap

Ugyanilyen látványban lehet részük a régészeti relikviák iránt érdeklődő múzeumbarátoknak is, hiszen megismerhetik a 2008-ban a Kadicsfalvi-réten végzett – bronzkori és gót – régészeti feltárás eredményeit. Az ásatás során felszínre került leletek (kerámiaedények, kő- és csonteszközök, fémtárgyak) segítségével a látogató közelebb kerülhet a régmúlt idők valóságához. A kiállításra rekonstrukciók is készülnek a feltárt leletek egy részéről: bronzkori temetkezés, népvándorlás-kori edényégető kemence, egy lakóház részlete és a 3–4. századi település 1:100 méretarányban való makettje. Így tehát a Bronzkori népek és vizigótok Udvarhely határában című kiállítást is érdemes lesz meglátogatni.

A kiállítások tervezett időpontjai:

Mária-tisztelet Erdélyben: 2010. május 20 – július 31.
Bronzkori népek és vizigótok Udvarhely határában: 2010. május 30 – október 15.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."