Itthon » Művelődés

1956 Erdély mártírjai – könyvbemutató

Május 13-án, csütörtökön egy igazi könyvészeti különlegességben lehet részük az érdeklődőknek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

1956_erdely_martirjai
1956_erdely_martirjai
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. május 11., 14:09
0 hozzászólás. 


Az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány és a Politikai Foglyok Udvarhelyi Szövetsége szervezésében rangos könyvbemutatóra invitálják a városlakókat csütörtökön 18 órától a Művelődési Ház oszlopos termébe. Tófalvi Zoltán 1956 Erdély mártírjai című, a marosvásárhelyi Mentor Kiadónál eddig megjelent négy kötetét és a szerzőt az esemény házigazdái, Lőrincz György író, az EMIA elnöke és Páll László, Székelyudvarhely köztiszteletben álló 1956-os elítéltje mutatják be.

A sorrendben negyedik kötet elsősorban Csíkszeredáról és környékéről, az itt élő és szolgáló, de Székelyudvarhelyhez ezernyi szállal kötődő értelmiségiekről, Ferenc-rendi szerzetesekről és az ő koncepciós perükről, Golgotajárásukról szól. A per egyik fontos állomása Székelyudvarhely volt, hiszen az elsőrendű vádlott, Fodor Pál dr. Jaklovszky Alfonz Mihály – a város népszerű gyerekgyógyásza - lakásában találkozott gróf Mikó Lászlóval, a Szoboszlai-per egyik elítéltjével.

1956_erdely_martirjai

A III. kötet – amely az "ENSZ-memorandum"-ot taglalja – "érintettjei" a magyar irodalmi és szellemi élet legkiválóbbjai: Tamási Áron, Németh László, Bibó István, Ravasz László, Kodolányi János. Az "ENSZ-memorandum" megalkotója, az életfogytiglani kényszermunkára ítélt dr. Dobai István nemzetközi jogász, jelenleg Székelyudvarhelyen lakik. Tófalvi Zoltán kötetei tehát egyben az egyetemes magyar történelem számos kevésbé ismert fejezetét tárják fel. A Fodor Pál és társai perében ítélték el 25 év kényszermunkára Marosvásárhely egykori polgármesterének, Fodor Imrének az édesapját, Fodor Pál mérnököt, Szőcs Ignácot (Izidor Atya) és Szentmártoni Bálintot (Odorik Atya) 15 év kényszermunkára, Hajdú Gézát (Leander Atya) és Csiha Kálmánt, Erdély 44-dik református püspökét 10 év szigorított fegyházbüntetésre. A kihallgatási jegyzőkönyvek, ítéletek először kerülnek publikálásra.

A kötetek bemutatása kapcsán ugyanakkor szó lesz a székelyföldi közvéleményt oly nagyon foglalkoztató ügynöklistákról is – olvasható a szervezők által szerkesztőségünkbe eljuttatott kedvcsináló beharangozóban.

A kötet rangját jelzi és az érdeklődés fokmérője is egyben, hogy a korábbi bemutatókat – Stockholmtól Budapestig és Marosvásárhelyig – a közönség egyfajta könyvünnepként értékelte.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."