Itthon » Művelődés

Júniusi komolyzene

Kórushangversenyre és jazzkoncertre várják az érdeklődőket a Székelyföldi Filharmóniánál.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

KodalyKorus
KodalyKorus
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. június 08., 12:01
0 hozzászólás. 

Pénteken a nemzetközi hírnevű, Debreceni Kodály Kórus látogat városunkba. A Szent Miklós Plébániatemplomban 19 órától kezdődik a koncert.

KodalyKorus

A Gulyás György által 1955-ben alapított Debreceni Kodály Kórus 1971-től hivatásos együttesként működik, tagjainak száma 40 és 50 között mozog. Fenntartója Magyarország második legnagyobb városa: Debrecen. Az együttes több nemzetközi díjat nyert, és fellépett Anglia, Ausztria, Belgium, Bulgária, Dánia, az Egyesült Államok, Finnország, Franciaország, a Fülöp-szigetek, Görögország, Jugoszlávia, Lengyelország, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, a volt Szovjetunió, Japán, Izrael és Marokkó városainak pódiumain.


Az énekkar repertoárja igen gazdag, a kíséret nélküli, a cappella művektől az európai zeneirodalom legjelentősebb oratórikus művein át a legújabb kortárs énekkari kompozíciókig terjed. Repertoárjukon - Bartók és Kodály művei mellett - mintegy 180 mester 440 darabja szerepel. 1990-től száznál több oratórium szólalt meg a Debreceni Kodály Kórus koncertjein. Hosszú a sora az európai és hazai kompozíciók első bemutatóinak is melyek az énekkar nevéhez kapcsolódnak. Mindenek előtt azonban a névadó, Kodály Zoltán művei állnak a repertoár középpontjában. Ez a sokszínűség jellemzi az együttes CD lemezeit is. A Debreceni Kodály Kórus eddigi működése során több mint 2500 koncertet adott Európa, Ázsia, Afrika, Amerika 40 országában. Számos kitüntetést, díjat kaptak. A kórust számos neves vendégkarmester dirigálta, így Bárdos Lajos, Erdélyi Miklós, Ferencsik János, Kórodi András, Lehel György, Lukács Ervin, Medveczky Ádám, Mihály András, Rubányi Vilmos, Vass Lajos, Vaszy Viktor, Enio Morricone és mások.

A kórus vezetését 1983-ban Gulyás Györgytől Erdei Péter vette át, majd őt 1985-ben Strausz Kálmán követte. 1992-től az együttes karnagya és művészeti vezetője Kamp Salamon. Jelenleg a kórus karnagya Pad Zoltán, a fiatal magyar karmester generáció egyik kiemelkedő tehetsége, aki tanulmányait Budapesten és Münchenben végezte.

 

Június 27-én, vasárnap jazzest, avagy a bostoni Marton Juhasz Group feat. Alan Benzie zenekar kápráztatja el a vájt füleket 18 órától a Polgármesteri Hivatal Szent István termében.

A Marton Juhász Group 2009-ben alakult Bostonban, a kortárs zene fellegvárának számító Berklee College of Music-on. Az együttes tagjainak sokféle háttere és az, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az interakcióra, lehetővé teszi, hogy friss hangzást adjanak a standard jazz repertoárhoz. Alaposan ismerik az amerikai hagyományt, de az európai jazz is jelentősen befolyásolja játékukat. Ennek eredménye az a magával ragadó hangzás, amelyben a kemény, lendületes energia keveredik az igazi mélységgel és árnyaltsággal.


A zenekar tagjai:

Alan Benzie – Piano (skót)

Dylan Coleman – Bass (amerikai)

Jonathan Orland – Alto Sax (francia)

Marton Juhasz – Drums (magyar)


A Filharmónia aktuális koncertjeiről információt találnak a www.filharmonia.ro oldalon.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."