Itthon » Művelődés

Évadzáró a színháznál

Tegnap este a Senki sem tökéletes, avagy nincs, aki hidegen szereti bővérű zenés vígjáték „temetésével”, azaz utolsó bemutatójával és a közönségdíjak ünnepélyes kiosztásával búcsúztatta a 2009/2010-es évadot városunk színtársulata.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

nagy_pal_szarvas_zsuzsa3
nagy_pal_szarvas_zsuzsa3
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. június 15., 15:54
0 hozzászólás. 


A nagyérdeműtől beérkezett, több mint 1500 szavazat alapján a múlt évad legjobb színésznőnek járó elismerést Mezei Gabriella, a legjobb férfi színész díját pedig Szűcs-Olcsváry Gellért kapta.

holdon_0037

Szűcs-Olcsváry Gellért és Mezei Gabriella


„Úgy érzem, hogy az előző évekhez viszonyítva egy eredményesebb és „keményebb” évadot zártunk és jó úton járunk ahhoz, hogy a szakmai berkekben is jól csengjen, ismertebb legyen a színház neve” - összegezte az elmúlt tíz hónap eredményeit a tegnapi sajtótájékoztatón Nagy Pál, a színház igazgatója. Kifejtette: a társulat szempontjából a szakmai megbecsülés jele, hogy a Kisvárdán, június 18-26 között zajló Határon Túli Magyar Színházak XXII. Fesztiváljára az elmúlt évad repertoárjából két darabot válogatott be a versenybe a zsűri - a Zakariás Zalán rendezte Matei Vişniec És a csellóval mi legyen? című abszurd drámát, illetve Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékát Anca Bradu rendezésében. Mivel utóbbi technikai okokból nem adaptálható a kisvárdai színpadra, helyette versenyprogramon kívül a Tóth Árpád rendezte Tasnádi darabot, a Magyar a Holdon című futuring kvíz showt mutatja be a társulat.

nagy_pal_szarvas_zsuzsa3
A következő évadról szólva az igazgató megjegyezte: az anyagi kilátások jelenleg nem túl fényesek, de remélik, hogy sikeresen tudnak pályázni, illetve a színházat fenntartó önkormányzat az eddiginél nagyobb törődésében és az őszre ígért költségvetés-kiegészítésben is bíznak.

Az új évad terveivel kapcsolatosan Nagy Pál elmondta: amennyiben meglesz az anyagi fedezet, akkor a nézőket három nagyszínpadi, három stúdió- és egy gyermekelőadással örvendeztetik meg. Nem maradnak el a felolvasóestek, egyéni előadások és a vendégszínházak bemutatói sem és - ha minden jól megy, akkor októberben megrendezik a dráMA Kortárs Színházi Találkozó harmadik kiadását. Az, hogy hány napos lesz a találkozó, az anyagi lehetőségektől függ.

”Egyik legszebb, de egyik legnehezebb színházi évadnak nézünk elébe, 2010/2011-re is magasra tettük a lécet” - mondta az igazgató. Hozzátette: bízik abban, hogy a tervezett programba a gazdasági válság nem szól bele végzetesen. Nem csak a hamarosan életbe lépő megszorító kormányintézkedések, az egyelőre még igen bizonytalan anyagi helyzet, de az is nehezíti a következő évadban a társulat munkáját, hogy 16-ról 14-re csappan a színészek létszáma: Mezei Gabriella és Benedek Botond Farkas döntöttek úgy, hogy távoznak a színháztól - közölte Nagy Pál.

A következő évad első bemutatójának tervezett időpontja október 7, de az évadnyitó előadás (Frank Wedekind: A tavasz ébredése - Szabó K. István rendezésében) próbái már augusztusban elkezdődnek. A tervek szerint október folyamán Tóth Árpád rendezésében mutatják be Kiss Csaba: De mi lett a nővel? című darabját. Csurulya Csongor, a társulat művészeti vezetője két előadást visz színre: a szilveszteri Irma, te édes!, és az április hónapra tervezett Ibsen: Nóra címűeket. Ugyancsak április folyamán láthatja a közönség Patkó Éva rendezésében Paula Vogel: Desdemona című darabját.

Zakariás Zalán rendezésében Egressy Zoltán Portugál című művének bemutatója is szerepel a tervek közt- ennek az előadásnak a tetemes anyagi költségeit pályázati úton készül megnyerni a színház.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."