Itthon » Művelődés

Szebenbe utazik az udvarhelyi kiállítás

A székelyudvarhelyi múzeum egyik tavaly megrendezett kiállítását most Nagyszebenben mutatják be, ahol egy hónapon keresztül lesz látogatható.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. szeptember 16., 11:09
0 hozzászólás. 

SzaszaA Haáz Rezső Múzeum 2009-ben Az Umling festő-asztalos család hagyatéka címmel igen értékes egyházművészeti relikviákat felvonultató művelődéstörténeti kiállítást rendezett. A székelyudvarhelyi tárlatot követően Kézdivásárhelyen és Kolozsváron is bemutatásra került a kiállítás.

2010. szeptember 17-én, (pénteken) pedig a nagyszebeni evangélikus templomban kerülnek kiállításra a kalotaszegi templombelsők festett faberendezéseit felelevenítő panók. A kiállítás október 17-ig naponta, a templom nyitvatartása idején ingyen látogatható.

A kiállítást rendezték: Mihály Ferenc (restaurátor) – Szász Erzsébet (restaurátor) – Miklós Zoltán (muzeológus)

Az Umling festő-asztalos család mívesen virágozott faberendezéssel gazdagította Kalotaszeg, részben pedig a Mezőség református templomait. A festő-asztalos mesterek, idősebb Umling Lőrinc és fiai, ifjabb Umling Lőrinc és János, a 18. század második felében meghatározó szerepet játszottak a kalotaszegi templombelsők díszes kialakításában, s munkásságuk kihatott a következő századokra is. A reneszánszban gyökerező majd fokozatosan elnépiesedő díszítményeik, a magyar népművészetbe olvadva továbbéltek.

Mai ismereteink szerint negyvennégy településen dolgoztak. Munkáik között egyaránt találunk festett kazettás mennyezetet, szószékkoronát, szószékkosarat, úrasztalát, éneklőszéket, papipadot, ajtónyílót, karzat- és padmellvédet, egy esetben pedig falfestést is. A fennmaradt művek alapján az Umlingok bátran nevezhetők a Kárpát-medence legtermékenyebb ismert festő-asztalos családjának.

A fennmaradt műtárgyak legtöbbje ma is a gyülekezetek használatában van és eredeti rendeltetése szerint használják a templomi mindennapokban. A kiállítás a tárgyakat számos fotó és szöveg segítségével mutatja be és kitér az asztalosmesterség hagyományos módszereinek leírására, illetve az állat- és allegorikus ábrázolások barokk jelentéstartalmának megvilágítására.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."