Itthon » Művelődés

Épített örökségünk - múlt és jelen

Fotókiállítással kezdődött  a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Epitett_Orokseg
Epitett_Orokseg
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. szeptember 17., 17:00
0 hozzászólás. 

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont jóvoltából városunkban első ízben megszervezett Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat tegnap az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület fotográfusainak válogatott munkáit bemutató fotókiállítás megnyitójával rajtolt.

Epitett_Orokseg

Amennyiben a Forrásközpont 1918. December 1 utca 9. szám alatti székhelyén megnyílt fotótárlatot rendhagyó módon, számokban összegezzük, az eredmény tizenegy fotográfus, tizenhárom udvarhelyszéki település, húsz fotó, egy tematika. Ez utóbbi, épített örökségünk, amely a kiállítást megnyitó P. Buzogány Árpád, a Hagyományőrzési Forrásközpont méltatása szerint az egyik leghálásabb téma, akár a néző, akár a fotós szemszögéből közelítjük.

Epitett_Orokseg

A témaválasztás apropóján elhangzott, az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület eddigi fotótáboraiban készült, több száz fotográfiát számláló, gazdag gyűjteményéből a szervezők azért válogatták ki az erre a tematikára „rímelő" fotókat, mert fel akarták hívni a látogatók figyelmét az udvarhelyszéki településeken ma még megszokott látványnak számító, de lassan elpusztuló épületekre. Épített örökségünk szimbolikus értelemben véve „szegénységünkről és gazdagságunkról" is árulkodik - fogalmazott P. Buzogány Árpád.

Epitett_Orokseg

A bemutatott fotókon megörökített öreg parasztházak, műemlék templomok részletei otthonos hangulatot teremtenek a szemlélőben, elsősorban azért, mert a művészi érzékkel lencsevégre kapott látvány olyan jól ismert helyszíneken hív barangolásra és elidőzésre, mint Székelydálya, Ége, Etéd, Felsőboldogfalva, Kápolnásfalu, Máréfalva, Árvátfalva, Székelylengyelfalva, Székelykeresztúr, Sándortelke, Ócfalva, Farcád, Sükő.

Epitett_Orokseg

Balázs Ödön, Hlavathy Károly, Csíki Zoltán, Czire Alpár, Péter Zoltán, Péter Hajnal, Kovács László Attila, Bálint Zsigmond, Kibédi Sándor, Kovács Jenő, Veres Nándor, csíkszeredai, sepsiszentgyörgyi, marosvásárhelyi és székelyudvarhelyi fotográfusok érdeme, hogy a múltunkat idéző, jelenünket mutató lakóházakat, műemléktemplomokat, tájházakat úgy örökítették meg, hogy a bennük zajló eseményeket is dokumentálták. Ennek köszönhető, hogy a kiállítás anyaga nem okoz csalódást a látogatónak, mert annak ellenére, hogy az adott témának csupán egy szűk keresztmetszetét villantja fel, mégis a teljesség élményét nyújtja.
A fotókiállítás két hétig látogatható, a kiállított munkákat meg is lehet vásárolni.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."