Itthon » Művelődés

Restaurátorok 11. konferenciája

A Haáz Rezső Múzeum és a Haáz Rezső Alapítvány szervezésében október 4-9. között az Erdélyi Magyar Restaurátorok 11. Továbbképző Konferenciájának lesz házigazdája városunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. október 04., 12:03
0 hozzászólás. 


Az 1990-ben útnak indított, az eltelt évtizedben nemzetközi jelleget öltő konferencia 11. kiadását hagyományosan októberben szervezi meg a Haáz Rezső nevét viselő kulturális intézmény és alapítvány. Az idei szakmai fórum programja is hagyomány-követő: előadássorozattal indít és szakmai tanulmányúttal zár. A rangos esemény elsősorban szakmai továbbképzés, de tapasztalatcserére, találkozásra is kiváló alkalmat nyújt úgy az erdélyi, mind pedig a külhoni, főként magyarországi restaurátoroknak.

A hétfőtől szombatig tartó konferencia ünnepi megnyitójára hétfőn délelőtt 10 órakor,a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája előadótermében kerül sor. Köszöntőt mond Bunta Levente polgármester és Károlyi Zita, a múzeum munkatársa. A 20-25 perces hosszúságú szakmai előadások 10 óra 30 perckor kezdődnek és 17 óráig tartanak.

Az első napon nyolc előadó mutatkozik be. Kedden reggel 9 és délután 18 óra között további tíz előadással és a felsőboldogfalvi református templom megtekintésével, szerdán pedig további kilenc szakmai értekezéssel folytatódik a továbbképzés. A konferencia előadássorozatát a Nyomdászbecsület - nyomdász és kiadói jelvények című stúdió kiállítás zárja. Csütörtök és péntek a hagyományos tanulmányúté. A résztvevők ezúttal a sinaia-i Peles és Pelisor valamint a törcsvári kastélyt, a szászhermányi evangélikus templomot valamint a brassói jelentősebb műemléképületeket (Fekete templom, Tanácsház, Néprajzi múzeum, Szépművészeti múzeum) és a főteret tekintik meg körútjuk során.

A jubileumi kiadását tavaly ünneplő rendezvényt olyan neves magyarországi meghívott szakemberek neve fémjelzi, mint a Munkácsy Mihály-díjas festő-restaurátor dr. Habil Szentkirályi Miklós, a Magyar Restaurátorkamara Egyesület alapítója és elnöke, a szintén festő restaurátor és Munkácsy-díjas ifj. Bóna István DLA, Kovács Petronella DLA, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, tárgyrestaurátor szakirány felelőse.

2001-től a restaurátor konferencián elhangzott szakmai előadások megjelentek az ISIS Erdélyi Magyar Restaurátor Füzetekben illetve digitális formában a www.epa.oszk.hu/isis honlapon is olvashatók.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."