Itthon » Művelődés

Nyomdászbecsület és mesterjegyei

A 16-17. századi, híres vagy kevésbé neves nyomdászmesterek és műhelyeik sajátos, egyedi és egyéni védjegyeit bemutató stúdió kiállítás nyílt meg tegnap délután a Haáz Rezső Múzeum időszakos kiállító termében.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. október 07., 11:00
0 hozzászólás. 


Az eseményen megjelent maroknyi érdeklődőt az érdekes műhelytitkokat is feltáró kiállítás létrehozója, Róth András Lajos történész köszöntötte. Ugyancsak ő magyarázta el röviden, de lényegretörően a Gutenberg galaxis kiszolgálói, az egykori nyomdászok által kreált és mintegy megkülönböztető védjegyként szolgáló mester és kiadói jelvények szimbolikus tartalmat hordozó jelentését.

Bedohazi

A kiállítóterem falára kifüggesztett posztereken 16-17. századi nyomdász- és kiadói jelvények a gótikus és a barokk kor stílusjegyeit hordozzák. A motívumok forrása és ihletője gyakran a Biblia, de az ókori görög és római mitológia alakjai, és a gyakorlati élet is megihlette a nyomdászokat. A mögöttes jelentéstartalom nem minden esetben megfejthető, de „nem is kell az értelmét keresni" - mondta Róth, egy, a témában szakavatott francia szerző szavait idézve.

Bedohazi

„A három, négy évszázaddal ezelőtt nagy gonddal megrajzolt és egyik nyomdászmestert és műhelyt a másiktól megkülönböztető mesterjegyek ma is hasznosak, hiszen sok esetben egyedüli irányadóként szolgálnak egy régi, teljesen tönkrement könyv, kiadvány beazonosításánál" - hívta fel a figyelmet Róth. Latin jelmondat, római számjegyek – fontos tartozékai a szimbolikájuk alapján osztályozva bemutatott mesterjegyeknek. A kiállításon a Tudományos Könyvtárban őrzött értékes, mesterjegyekkel ellátott kiadványokat üveg alatt lehet szemügyre venni.

A mindenkori nyomdászok előtt tisztelgő tárlat létrejöttének kettős - személyes és szakmai - apropója is van, hiszen Róth András elárulta: édesapja és testvére is nyomdász, ő maga pedig a Tudományos Könyvtár helyi őreként mindennapos kapcsolatban van a régi nyomdászműhelyekben napvilágot látott könyvekkel.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."