Itthon » Művelődés

Új festménnyel gyarapodott a Haáz Rezső Múzeum Képtára

A napokban Varga-Welther Júlia képadományával lett gazdagabb a Haáz Rezső Múzeum Képtára.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_muvelodes
Itthon_muvelodes
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. október 26., 14:06
1 hozzászólás. 

A kecsetkisfaludi születésű, ma Ausztriában élő művésznő, és a székelykeresztúrról elszármazott Kiss László festő, közös tárlaton mutatták be munkáikat több erdélyi városban, ennek első állomása Székelyudvarhely volt.

Az 1955-ben született Varga-Welther Júlia középiskolai tanulmányait Székelykeresztúron végezte, majd a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola festészet szakán szerzett diplomát. Ezt követően Besztercén élt 1984-ig, amikor áttelepült az ausztriai Berndorfba. Itt festőművész férjével, az apai ágon erdélyi gyökerekkel rendelkező Kurt Weltherrel alapítottak családot.

Itthon_muvelodes

Varga-Welther Júlia: Varga papó, 2008, vegyes technika, vászon, 50x70 cm

Kedvenc tanáraiként Fulger Radut, Tóth Lászlót és Miklóssy Gábort nevezi meg. Ők voltak azok, akik hatással voltak rá művészi pályájának kezdetén. Novotny Tihamér, művészeti író szerint Varga-Welther Júlia pályaképét az évek során alkalmazott technikák, témák és műfajok egyidejűsége és egymásutánisága alapján vázolhatjuk fel. Kedvenc témái a női portré, a női test, a tájkép, a meseszerű fantázialények világa, mely utóbbiakban is főszerepet kap a nő.

A pályaképet végigkíséri a művésznő új technikák iránti állandó érdeklődése. Ezek elsajátítása és alkalmazása, számára egy változatos és izgalmas képi világ megteremtését teszik lehetővé. Művei egy olyan, – a kérészéletű irányzatoktól független – tehetséggel és tudással megáldott művészről tesznek tanúbizonyságot, aki hosszútávon is értékes vizuális és szellemi élményt tud nyújtani mindnyájunknak.

Udvarhely, többek között, úgy él Varga-Welther Júlia gyermekkori emlékeiben, mint az a város ahol egykor szinte kötelező volt megnézni az éppen aktuális kiállítást, a Maszelka János által rendezett képzőművészeti tárlatok pedig fontos szerepet játszottak művészi énjének eszmélésében.

A Képtárnak adományozott „Varga papó" című vegyes technikával vászonra festett kép eredetiben megtekinthető a Képtár Bene József termében. Az adományba kapott képet a Képtár és a Haáz Rezső Múzeum nevében köszönjük.

Veres Péter, Haáz Rezső Múzeum

Varga-Welther Júlia számos festménye megtekinthető az alábbi címen:

http://www.erdelyimuveszet.ro/keptar1/kiss_varga_welther/vwj/index.html



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
atlanti székely
2010-10-26 15:49:32
Nem rossz! Sőt .. :P

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."