Itthon » Művelődés

Helyteremtés – műépítészek tárlata

Identitáskeresés – két évtized hargitai építészet címmel nyílt tegnap kiállítás a Művelődési Házban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_Muvelodes/identitas0112
Itthon_Muvelodes/identitas0112
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. december 01., 18:17
0 hozzászólás. 

A tárlatnyitón megjelent építészeket, az esemény hangulatos zenei aláfestéséről gondoskodó Alla Breve kórus tagjait és az érdeklődőket Elekes Gyula, a Művelődési Ház igazgatója üdvözölte. A szervezők részéről Berszán Ruxandra, a projektet kibontó építész fogalmazta meg gondolatait.

A közönség és az építészet, megrendelő és kivitelező „ritka találkozásának" nevezte, az utóbbi húsz évben az építészek által „bejárt, de be nem fejezett út első stációjaként" értékelte és „az elmúlt húsz év műépítészeti termésének" számbavételeként jellemezte a tárlatot megnyitó beszédében a kiállítás egyik kezdeményezője, szervezője, Ványolós Endre műépítész.

Itthon_Muvelodes/identitas0112Középületek, magánházak – hangulatos, ismerős és kevésbé ismerős helyeken, helyszíneken található épületek – saját útjukat és identitásukat egyaránt kereső, de az épületeik által helyteremtővé váló építészek munkájának időtálló lenyomatai. A gyergyószárhegyi sportcsarnok, a karcfalvi ravatalozó, a gyergyóditrói harangláb, a csíkszeredai Szt. Ágoston római katolikus templom, a tusnádfürdői piac, a madarasi zarándokkápolna vagy az udvarhelyiek számára jól ismert Orion áruház, Takarékpénztár, Hanga épületének látványa – csupán néhány találomra kiragadott példa a kiállításon félszáznál több pannón bemutatott munkából.

A gyakorló és leendő építészek „zárt, öntörvényű világába" betekintést nyújtó tárlat, szubjektív válogatás végeredménye, s bár a paletta sokszínű, semmiképpen nem a teljesség bemutatására törekszik – hívta fel a figyelmet Ványolós Endre. „Amit bemutatunk, az kordokumentum: helyek, terek, majdani emlékképek sajátos rétegződése. Hű tükörképe világunknak, minősíti az egyént és a közösséget egyaránt (...) Mindannyi gondolatébresztő, egyéni, szakmai helykeresésnek az eredménye" – fogalmazott a székelyudvarhelyi születésű, Kolozsváron élő és dolgozó fiatal műépítész.

Az épület azonos a helyteremtéssel, a helyet pedig tisztelni kell, újra megfogalmazni. Ez a hely, helyszín sajátos szellemiséget magában hordozó teremtés pedig az építész feladata – summázta Ványolós. A miként lehet jó építészetet teremteni kérdésre szintén ő adta meg a választ, megfogalmazva egyúttal a kiállítás létrejöttének lényegét és a helyteremtők üzenetét is. „A létrejött hely, az épület kapocs a tervező és megbízója között. A kiállítás első kísérlet, az alkotás, a tervezés pillanatában elkezdett szükségszerű párbeszéd nyilvános folytatására".

Erre a gondolatra, mintegy frappáns válaszként érkezett, és a tárlat izgalmas utórezgésének ígérkezik az a vitafórum, amelynek ötletét a megnyitót követő beszélgetésen Bogos Ernő műépítész vetette fel. Elekes Gyula, a tárlat házigazdája ma arról tájékoztatott, hogy jövő héten (egyelőre még nincs pontosítva mikor) feltétlenül helyet adnak ennek. Az elképzelés szerint a fórumon résztvevők nem csak a kiállítás anyagával kapcsolatban felmerült, de akár személyes jellegű, építkezéssel kapcsolatos kérdéseikre is szakszerű választ kaphatnak.

Az Identitáskeresés című kiállítás két hétig látogatható.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."