Itthon » Művelődés

12 tonna olvasnivaló – január végéig szabad a „vásár”

A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban január végéig várják azon erdélyi magyar könyvtárak jelentkezését, amelyek könyvállományukat antikvár kiadványokkal bővítenék.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_Muvelodes/konyvakcio
Itthon_Muvelodes/konyvakcio
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. december 05., 19:12
0 hozzászólás. 

Könyvek az udvaron, a folyosón, a látvány- és hangzóanyag részlegen – a Városi Könyvtárba december elsején érkezett, több ezer régi kötetből álló, mintegy 12 tonnányi, értékes olvasnivalót kínáló könyv egyelőre nagy kupacokban, lefóliázva, sorokba, oszlopokba rendezve vár arra, hogy az erdélyi magyar városi és vidéki könyvtárakban méltó otthonra találjon.

Amint arról korábban beszámoltunk, a tetemes mennyiségű könyvet a szegedi székhelyű, Magyarország legnagyobb internetes antikváriuma, az antikvarium.hu ajánlotta fel és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével került a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárba. Az intézmény vállalta a feladatot, hogy január végéig gondoskodik a könyvek szétosztásáról: az akciót szombaton délelőtt, egy rövid sajtótájékoztató keretében harangozták be és indították útjára. Az eseményen az EMNT részéről Toró T. Tibor ügyvezető elnök, László János régióelnök, Nagy Pál udvarhelyszéki elnök és Kovács Csaba igazgató voltak jelen. A könyvtárat Szabó Károly igazgató, a helyi médiát pedig hírportálunk képviselte.

„Egy jó kezdeményezésnek látjuk az eredményét most, olyannak, aminek csak örvendeni tudok – fogalmazott Toró T. Tibor. Az ügyvezető elmondta, hogy bár az EMNT-nek nem „ez a legfontosabb feladata", az adományozó megkeresésére szívesen válaszoltak és vállalták a közvetítő szerepét és jelölték ki az udvarhelyi könyvtárat a szállítmány szétosztásának „nem egyszerű és nem is kellemes" feladatára. Toró T. Tibor véleménye szerint az, hogy a könyvekből minél kevesebb kerüljön a zúzdába nem csupán a Városi Könyvtár felelőssége, de a szakmáé is. „Régi, de használható könyvekről van szó, és ezért úgy gondolom, hogy vannak, lesznek olyan közösségek, akik örvendenek ezeknek" – bizakodott az akció sikerében az ügyvezető elnök.

Itthon_Muvelodes/konyvakcio

Szabó Károly, Toró T. Tibor, László János

Az optimizmus nem alaptalan, hiszen máris van jelentkező a két helyi cég (Maxoll és Nordica) által bérmentve a helyszínre szállított könyvekre – tudtuk meg Szabó Károly igazgatótól. A 220 tagot számláló Romániai Magyar Könyvtárosok országos levelezőlistájára alig két napja szétküldött körlevére már ketten – egy kisebb brassói és egy gyergyószentmiklósi könyvtár – is jelentkeztek és már a mai nap folyamán el is szállítják a kiválogatott könyveket. Bár választék van bőven, mégsem érdemes késlekedni. „Fontos, hogy bármilyen udvarhelyszéki kiskönyvtár, legyen az iskolai, köz- vagy szervezeti mielőbb jelentkezzen, mert nyilvánvaló, hogy aki hamarabb jön, az kapja a jobb anyagot" – hívta fel a környező községek, falvak könyvtárosainak figyelmét az igazgató.

Mint mondta, jelentkezési feltételek nincsenek, személyesen, telefonon, elektronikus levélben, de akár előzetes bejelentkezés nélkül is szívesen fogadnak bárkit – fontos, hogy a könyvek gazdára találjanak.

Sajnos a könyvtárban nincs lehetőség ezeket az antikvár könyveket tárolni, ezért, ami január végéig nem „fogy" el, az minden valószínűséggel a zúzdában végzi – mondta Szabó. Hangsúlyozta: a könyveket szabadon lehet kiválasztani, mennyiségi korlát nincs, a szállítást viszont minden intézmény saját maga kell megoldja.

Az akcióról bővebben az alábbi címen lehet érdeklődni:

Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár
535600 Székelyudvarhely, Kőkereszt tér 2 szám, Pf. 26
Tel: 0040-266-218332
E-mail: biblioudv@yahoo.com
Honlap: www.biblioudv.ro


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."