Itthon » Társadalom

Ennek örül most minden baba

Egy autó árával vetekedik az új inkubátor értéke. Megnéztük az újjászületett székelyudvarhelyi újszülöttosztályt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

ujszulottosztaly03
Összefogtak, megvásárolták. Fotók: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: X | SIMÓ VERONIKA
2018. szeptember 06., 15:07
0 hozzászólás. 

A székelyudvarhelyi kórház legvidámabb osztálya jelenleg az újszülötteké. Nem csak azért, mert kisbabák óriásfotói vannak a falakon, hanem mert sok segítőkész embernek köszönhetően egyre modernebb és otthonosabb az egész osztály.

Pelok Anikó újszülöttgyógyásszal és Kiss Szende gyerekorvossal jártuk körbe a termeket, hogy megnézzük, milyen körülmények közé érkeznek az Udvarhelyen születő babák.

ujszulottosztaly02

Korábban egy rövid, egyférőhelyes íróasztal, egy kórtermi ágy és egy régi hűtőszekrény volt a nővérszobában, most már kényelmes asztaloknál és irodaszékeken dolgozhatnak az alkalmazottak, mióta egy új kanapé, televízió és hűtőszekrény került a szobába. A koraszülött-részlegen beárnyékolták az ablakokat, ami a nyári időszakban enyhít a hőségen, a vészkijárat ajtaját is kicserélték, szintén adományból.

De a legnagyobb és leglátványosabb ajándék

egy 39 ezer lej értékű új inkubátor, amely elsősorban a koraszülött babák számára fontos, ám azok is hasznát veszik, akik megfelelő időben születtek, csak egy kis segítségre van szükségük a külvilághoz való alkalmazkodásban.

ujszulottosztaly14

„A régi inkubátorok már több mint 10 évesek, elég gyakran meghibásodnak" – veszi át a szót Pelok Anikó. A műszerek nagy része még a forradalom utáni időszakból való, amikor egy országos programnak köszönhetően felszerelték a kórházakat, a javításuk pedig körülményes, az alkatrészek nagyon drágák. Ezért is örülnek az új inkubátornak, fontos, hogy megbízhatóan működjön.

A felújítást az osztály dolgozói kezdeményezték. Tavaly ősszel megkerestek néhány vállalkozást, akik mindannyian pozitívan válaszoltak a megszólításra és vagy pénzadománnyal, vagy az eszközök beszerzésben és felszerelésében segítettek a kórháznak.

 ujszulottosztaly15

Az új inkubátort egy bukaresti cégtől vásárolták, két év garanciával 39.806 lejbe került. A teljes összeg 64%-át a Melinda Impex cégcsoporton belül működő Támaszpont Egyesület finanszírozta, a fennmaradó 36%-ot a Nyko Kft., az Intercost Kft., a Dancea Cristian Ügyvédi Iroda és az Atlantic Impex Kft. adományozta.

 

Az ablakokra felszerelt árnyékolókat Pál Réka biztosította a Gardénia szaküzlet segítségével. A nővéri szoba felújításában is sokan részt vállaltak: Miklós Csaba, a Zetam Kft., a Transptour Kft., az ABC Impex, a Balázs Bútorház és a Wappal Kft. is beszállt a költségekbe.

 

Mit tud egy inkubátor?

Ennek az eszköznek elsősorban az a feladata, hogy stabil hőmérsékletet és páratartalmat biztosítson, ami egy koraszülött vagy egy beteg újszülött esetében lényeges, mert ő nem tudja szabályozni a testhőmérsékletét. A korababáknak nagyon vékony a bőrük, a bőr alatti zsírszövetük, emiatt nagy mennyiségű hőt és folyadékot veszítenek.

ujszulottosztaly08

Emellett az inkubátor egy tisztítható, viszonylag steril közeget jelent, amelyben a kezeléseket is könnyebb elvégezni, a baba megfigyelését is megkönnyíti, ez az új eszköz mérleggel is el van látva – sorolja a doktornő az előnyöket.

Gyakran kell használni?

A koraszülések aránya a székelyudvarhelyi kórházban 7 % körül mozog – tudjuk meg. Évente általában 1300-1350 szülés zajlik le az intézményben, ebből 80-100 körüli a korababák száma. Közülük nem mindenki igényel intenzív terápiás ellátást, vagy nem hosszú ideig, tehát „nem tölt mind a száz gyerek napokat az inkubátorban" – magyarázza a szakember.

De naponta használják az inkubátort azoknál a babáknál, akik császármetszéssel jönnek világra, és alkalmazkodási nehézségeik vannak, szükségük van egy kis oxigénre, vagy arra, hogy monitorizálják a légzésüket, szívverésüket, stabilizálják a testhőmérsékletüket.

ujszulottosztaly21

Az új inkubátor első lakója 3 hetet töltött a műszerben egy méhen belüli fertőzés miatt, de látogatásunk előtt két nappal hazamehetett.

A koraszülések nagy hányadát valamilyen fertőzés okozza. Ezek általában olyan baktériumok vagy vírusok okozta fertőzések, amelyek a felnőtt szervezetet nem betegítik meg, de egy kisbabánál okozhatnak gondot – magyarázza Pelok Anikó.

Mit igényel egy koraszülött?

Általában minél kisebb súllyal, minél hamarabb születik meg egy baba, annál gyakoribb, hogy nehezen alkalmazkodik a számára új, méhen kívüli környezethez és segítségre van szüksége.

ujszulottosztaly11

„Ha egész picik, 33 hét alattiak, akkor az esetek többségében a légzéstámogatás szükséges, mert a tüdő nem elég érett. A tüdőben pici léghólyagok vannak, amiket bevon egy a felületaktív anyag, meggátolva, hogy kilégzéskor a hólyagocskák összetapadjanak. Minél korábban születnek a babák, annál kisebb mennyiségben van jelen ez a felületaktív anyag a tüdejükben, és szerkezetileg is annál gyengébb. Ezért a koraszülötteknek nagy erőt kell legyőzniük, amikor szuszognak. Elég gyakori, hogy születéskor jól van a baba, de pár óra múlva kifárad, és romlik a légzése. Ilyenkor szoktuk használni ezt a két légzéstámogató gépet" – mutat a sarokba a doktornő.

ujszulottosztaly17

A terhesség 32. hete előtt született, vagy 1,5 kilónál kisebb babákat a protokoll szerint magasabb szintű ellátást biztosító központba kell szállítani, jelen esetben Marosvásárhelyre kerülnek a gyerekek. Az újszülöttosztályokat egyébként három kategóriába sorolják, az udvarhelyi kórház a kettes kategóriába tartozik, vagyis itt a 32 hét fölötti koraszülötteket el tudják látni, de például lélegeztetőgéppel már nem rendelkezik az intézmény.

Enni sem könnyű nekik

A 35 hét alatti babáknál a táplálkozás is gondot jelent, mert túl gyengék, ahhoz, hogy szopni tudjanak, és a cumisüvegből is olyan kis mennyiséget tudnak elfogyasztani, ami nem elég a fejlődésükhöz. Ilyenkor használják az infúziós készüléket – mutat egy zöld dobozra az inkubátor tetején a doktornő. Ennek segítségével a köldökvénába juttatják a tápláló folyadékot.

ujszulottosztaly13

Az idegrendszer érettsége, illetve a szemfenék érzékenysége okozhat még problémát azoknak a kicsiknek, akik túl korán jönnek világra. Éppen ezért ajánlott hallás- látás- és idegrendszeri vizsgálatokra elvinni néhány hónapos korukban őket. A vérerek sérülékenyebbek, és az immunitásuk is gyengébb, ami miatt nagyobb odafigyelést igényelnek az kezdeti időszakban, de koraszülöttnek lenni nem egy egész életre szóló bélyeg – fogalmaz Pelok Anikó.

A gyerekorvos azt tanácsolja a szülőknek, hogy ne essenek kétségbe, ha korababájuk születik. És főleg ne az internetről tájékozódjanak, inkább kérdezzék személyesen a szakembereket. „Sajnos legtöbben csak azt kérdezik meg, hogy mikor mehetünk haza. Megértem ezt, de ha hazamennek, attól nem tűnnek el a problémák. Hiába küldjük haza, ha még nem stabil a baba" – érvel.

ujszulottosztaly22

Még nincs vége

Az újszülöttosztály modernizálása még nem zárult le – tudjuk meg Kiss Szendétől a látogatás végén. A továbbiakban hallásvizsgáló készüléket szeretnének vásárolni, a régi bútorokat, a gyógyszeres és babaruhás szekrényt lecserélni. Csillogó szemekkel mondja, hogy ezekre már ígéretet is kaptak, várják a fejleményeket.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."