Itthon » Művelődés

Aranykorszak? Érdekképviselet vagy pártpolitika?

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont előadótermében december 10-én, délután 6 órától a Pro-Print Könyvkiadó két kötetét mutatják be.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. december 06., 15:55
0 hozzászólás. 

Aranykorszak? A Ceauşescu-rendszer magyarságpolitikája. 1965-1974. Összeállította Novák Csaba Zoltán. Pro-Print Könyvkiadó, 2010. A kötetet bemutatja Gidó Csaba.

Érdekképviselet vagy pártpolitika? Iratok a Magyar Népi Szövetség történetéhez. 1944-1953. Összeállította Nagy Mihály Zoltán és Olti Ágoston. A kötetet bemutatja Novák Károly István.

A szerzőkről:

Nagy Mihály Zoltán 1999-ben szerzett oklevelet a Pécsi Tudományegyetemen. Ugyanott az Európa és a magyarság a 18-20. században Újkori és Modernkori Történeti Program doktorandusa. 2000-től az Erdélyi Múzeum Egyesület Kutatóintézetének tudományos munkatársa, 2008-tól a romániai Vallásügyi államtitkárság magyar szakreferense, 2010-től a Román Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese. Kutatási területe a romániai magyar Nemzeti közösség második világháború utáni társadalmi, politikai integrációja, valamint a magyar történelmi egyházak és a román állam viszonya.

Vincze Gáborral közös kötete: Autonomisták és centralisták. Észak-Erdély a két román bevonulás között (1944. szeptember – 1945. március). EME – Pro-Print, Kolozsvár-Csíkszereda, 2003.

Olti Ágoston 2003-ban végzett a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem történelem szakán. 2004-től a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem Új- és Jelenkori Egyetemes Történelem doktori programjának doktorandusa. 2007-től EU és nemzetközi kapcsolatok tanácsadó. Kutatási területe a második világháború utáni romániai politikai rendszer kialakulása, társadalom- és politikatörténete, valamint a baloldali mozgalmak, életpályák a kisebbségek körében.

Novák Csaba Zoltán 2002-ben történelem szakos oklevelet szerzett, majd 2002-2003 között mesteri képzésen vett részt a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen. 2004-től doktori tanulmányokat folytat a bukaresti Román Akadémia Nicolae Iorga Történettudományi Intézetben. Jelenleg a Román Akadémia Gheorghe Şincai Társadalomtudományi Kutatóintézet munkatársa Marosvásárhelyen. 2007-től óraadó tanár a BBTE jelenkortörténet és nemzetközi kapcsolatok tanszékén.

Kutatási területe: nemzetiségpolitika Romániában a 20. sz. második felében, román-magyar kapcsolatok, Kelet-Európa története, baloldaliság, rendszerváltás 1989.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."