Itthon » Művelődés

A Nők (másképp) színes világa

Dávid Botond fotóművész legújabb tárlatának fotóin a kedvenc téma, a Nő és a fegyelmezett, pontosan megszerkesztett kompozíció a régi - a stílus új.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. december 08., 11:33
3 hozzászólás. 

Művész művészt mutatott be a hétfő esti tárlatnyitón – Dávid Botond, városunk közismert fotóművésze legújabb, a stílusváltás jegyében született alkotásait felvonultató fotótárlatát Tóth Árpád színművész nyitotta meg. Bár az Első Emelet kávézóban megnyílt kiállítás címe, A Nők színes világa már sejtette a nagyérdeműnek tartogatott meglepetést – a már nem fekete-fehér, de még nem színes fotók látványa szemmel láthatóan az újdonság varázsával hatott a termeket zsúfolásig megtöltő közönségre.

SzaszaA „más, mint eddig", zavart és rácsodálkozást is kiváltó Dávid-fotókról természetesen megoszlottak a vélemények: volt, akinek elnyerte tetszését, volt, aki fanyalogva szemlélte a képeket. Véleményünk szerint ennek oka elsősorban abban keresendő, hogy a Tóth megfogalmazásában „álomszerűen színezett" fotók nem a klasszikus értelemben vett színes fényképek. „Szeretem a nőket, szeretem őket fotózni" – a „miért a nők?" kérdésre Dávid válasza elegáns, egyszerű és egyértelmű.

Ami a közönségnek leginkább magyarázatra szorult, az a korábbi stílustól eltérő, nem fekete-fehér, de nem is harsány színekben tobzódó fotók miértje. A meleg tónusú barnába, rőt vörösbe és narancsszínűbe hajló, idézőjelben színes fényképek bevallottan egy stílusváltás, egy másik Dávid-korszak kezdetének visszafogott, ugyanakkor egyáltalán nem túl merész, de nem is bátortalan bizonyítékai.

A „másképp színes" fényképek megszületésének nem enigmatikus, egészen banális titkát Tóth Árpád színművész árulta el a tárlatnyitón: a nyári kánikulában az autóban felejtett több tekercsnyi film „elromlott" kockáin rögzített képek „előhívták" a fotográfusból a kísérletező szellemet. Dávid Botond művészi képzelőereje így varázsolt a selejtből egy, bár bevallása szerint még csak kísérleti fázisban levő, de izgalmas látványvilágot.

A kiállítást mindenképpen érdemes megnézni, elsősorban azért, mert a sajátosan dávidbotondos, de már nem fekete-fehér álomvilágot és még nem is egészen a színes valóságot elénk táró fotók egy különleges, csak az álom és az ébredés mezsgyéjén tetten érhető, szürreális hangulatot árasztanak.


3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hottentotta
2010-12-09 08:56:35
Ezek nem nők, henem kb 15 éves gyerekek...
avatar
Lelyke
2010-12-09 12:33:58
Hidd el 18 és 26 év közötti igazi NŐK! Te ott voltál, találkoztál velük?
avatar
hottentotta
2010-12-09 12:58:10
lattam a kepeket...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."