Itthon » Művelődés

Karácsonyváró kézműves - kiállítás

Találóan a Karácsonyvárás címet kapta, a Forrásközpont székhelyén nyílt tegnap este és egészen karácsonyig várja a látogatókat a kézműves - kiállítás.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Karacsonyvaras
Karacsonyvaras
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. december 16., 13:09
0 hozzászólás. 


A Merkúr áruház épületének emeletén levő kiállítóterem dísze a mézeskalács- és csuhéfigurákkal, bábukkal ékeskedő karácsonyfa. A csuhéból készült angyalok és fonott díszek Bálint Júlia és Árpád csuhéfonók, a mennyei ízű, ilatos mézeskalács csillagok és a többi figura pedig Varga Zsuzsánna és Géza mézeskalácsosok hozzáértését, szakmabéli tudását dicsérik. Akárcsak azok a méretes faldíszek, amelyek Kustán Erzsébet makramé csomózó tehetségének, türelmének és nem utolsó sorban szépérzékének, fantáziájának szemet gyönyörködtető termékei.

Mézeskalács figurák, makraméból bogozott faldíszek, csuhéból font ékességek – KaracsonyvarasBuzogány Árpád, a Forrásközpont munkatársa szerint „látszólag három teljesen különböző alkotási felületről van szó, hiszen a Varga-család mézeskalács figurái Bálint Júlia lírai finomságú csuhémunkái, Kustán Erzsébet makramé bogozásai egy másik szín- és formavilágot képviselnek", de a karácsonyt megelőző várakozás hangulata közös találkozási pontjai. Ugyanakkor a kiállított munkákban megnyilvánuló magas fokú alkotói készség, kreativitás szintén közös metszéspont. A legfontosabb közös jegy pedig az, hogy készítőik nem l'art pour l'art , csak az alkotás kedvéért készítették el ezeket a kedves tárgyakat, hanem azért, hogy másnak is örömet szerezzenek általuk.

A bemutatott  mézeskalács figurák, csuhé angyalok, csillagok, harangok és bogozott faldíszek nem csak megtekinthetők, de akár meg is vásárolhatók - emelte ki a kiállítást megnyitó Tifán Irénke, az Udvarhelyszéki Népművészeti Szövetség elnöke.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont székhelyén (Merkúr áruház, 1918. december 1. utca 9. sz., II. emelet) megnyílt Karácsonyvárás című kiállítás naponta 8-15 óra között tart nyitva és egészen karácsonyig várja látogatóit. Érdemes megnézni, kiválasztani a nekünk kedves tárgyat, mert a míves kézműves termékekekkal otthonunkat szebbé, meghittebbé varázsolhatjuk: az ünnep előtt, az ünnep alatt és utána is.

Karacsonyvaras

A mézeskalács-kóstolással véget érő tárlatnyitót Pál Kincső énekkel és Mihálykó Szilvia szavalattal tette még hangulatosabbá.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."