Itthon » Művelődés

Volt egyszer egy karácsony...

Több száz múlt századbéli üdvözlőlap, közel félszáz régi dísz – valaha volt karácsonyokat idéző, nosztalgikus hangulatú tárlat nyílt tegnap a múzeumban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_Muvelodes/kepeslap_hrm
Itthon_Muvelodes/kepeslap_hrm
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. december 21., 15:01
0 hozzászólás. 

Nem csak városunkban, de az egész megyében, sőt, a Marosvásárhelyi Rádió felhívásának köszönhetően a megyehatáron túl is meghallgatásra talált a Haáz Rezső Múzeum tegnap nyílt kiállítását megelőző, honlapunkon is közzétett felhívása. Az intézmény vezetősége arra kérte a városlakókat: akinek van a rendszerváltás előtti időszakból származó karácsonyi üdvözlőlapja, régi, családi ereklyeként, féltve őrzött karácsonyfadísze, amit akár egy kiállítás erejéig vagy örökre a múzeum rendelkezésére bocsátana, az éljen a felajánlás lehetőségével.

Itthon_Muvelodes/kepeslap_hrm

A kérés célba ért: összesen hetvenhat személy jelentkezett és ajánlotta fel a múzeumnak karácsonyi kincseit. Legtöbb, ahogy az várható is volt, karácsonyi üdvözlőlapból gyűlt össze. Hatvanötön több mint 800 képeslapot vittek be vagy juttattak el a múzeumba. Ebből a valóságos „üdvözlet-esőből" válogatták ki a tárlaton közszemlére tett 360-at. A 19. században „született", mára szinte végképp száműzött képeslapok, ahogy Vécsi Nagy Zoltán fogalmazott: „pillanatfelvételek a békebeli múltból". A tárlaton látható, az 1989 előtti időszakból származó, mára „emlékezéssé serdült" karácsonyok valaha igen fontos és elmaradhatatlan kelléke, a kézírással akkurátusan elcímzett és felbélyegezett képeslapok palettája, akár a korukat, akár az illusztrációt nézzük, igen változatos.

Itthon_Muvelodes/kepeslap_hrm

A fekete-fehér vagy színes, mértéktartóan elegáns vagy giccsbe hajlóan csicsás, angyalkás, fenyőfás, művészi vagy amatőr kivitelezésű, több száz bemutatott képeslap közül a két legértékesebb saját keretet kapott és üveg alá került. Hat darab, 1916-os, az első világháborús frontról küldött képeslap és az 1942-es, Márton Áron püspök kézjegyét őrző, angyalkás üdvözlet, amelyet Kolozsvárról küldött a tárlatra Kovács Sándor főesperes.

Itthon_Muvelodes/kepeslap_hrm

Szintén üveg alá került a 43 darab múlt századi karácsonyfadísz, amelyet 11 személynek köszönhetően mustrálhatunk. A gomba, angyalka, üveggömb, csengő ékességek között van már nagymama korú is – ha megszólalna, kereken 70 karácsonyról tudna mesélni. Érdemes hát betérni a múzeum időszakos kiállító termébe, és a karácsonyi vásárlási lázban egy kis időt szakítani a nosztalgiázásra, múltidézésre – mint a megnyitón Geréb Ibolya, a múzeum munkatársa mondta: „itt minden szívélyes üdvözletnek, óvva őrizgetett tárgynak megvan a saját története".

Itthon_Muvelodes/kepeslap_hrm

A január 15-ig látogatható kiállítást megnyitotta és a létrejöttében közreműködőknek köszönetet mondott Miklós Zoltán múzeumigazgató. A megnyitó közönségét Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész egy kis képeslap-históriával „csomagolta fel", zárszóként pedig Juhász Gyula 1902-ben írt, Karácsony felé című versének soraival emlékeztetett az ünnep lényegére és kívánt a múzeum munkaközössége nevében is áldott karácsonyt.

Fotó: Barcsa István


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."