Itthon » Művelődés

Haáz Rezső Múzeum - a megújulás ösvényein

Modern kiállítótermek és arculat, rendhagyó művészettörténeti tanórák, az erdélyi múzeumok gyűjteményét bemutató kiállítás-sorozat – új korszak kezdetét jelző újdonságokkal rukkol elő a múzeum.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_Muvelodes
Itthon_Muvelodes
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. január 19., 18:16
0 hozzászólás. 

A holnap délután rajtoló, több évesre tervezett, az erdélyi múzeumok képtárainak gyűjteményében levő 20. századi képzőművészeti alkotásokat bemutató kiállítás-sorozat és az ehhez kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások és úgynevezett rendhagyó művészettörténeti (fél)órák, az idei évre tervezett érdekes kiállítások biztosítják a megígért fiatalos lendületet Haáz Rezső Múzeumban, már az év elején. A több éve Csipkerózsika-álomba merült kulturális intézmény ébredése nem csupán a közönségcsalogató programok terén lesz tapasztalható: a korszerűen felújított földszinti kiállítótermek, az egységesített, igen tetszetős honlap és az új belépőjegyek szintén a gyökeres változás igényének jegyében születtek.

Ezekről az örvendetes, régen várt és városunk múzeumát a megérdemelt rangjára (vissza)emelő újdonságokról számolt be részletesen évnyitó sajtótájékoztatóján Miklós Zoltán, az intézmény igazgatója. Hangsúlyozta, a múzeum és az ott zajló tevékenység idő- és szükségszerű megreformálása „minden szinten visszaköszön".

Itthon_Muvelodes

Miklós Zoltán

Amit már a múzeumbarátok szemügyre vehetnek, az a múzeum egyszerűen és nagyszerűen megújított honlapja. A kíváncsiaknak megéri a www.hrmuzeum.ro-ra kattintani, hiszen a virtuális térben egy, a régire semmiben sem emlékeztető, modern, ízléses látvány tárul fel az ötletes új logóval, melyben feltűnik a múzeum alapításának évszáma is. Miklós Zoltán bemutatta a már nyomdában levő új belépőjegyeket is. Mint elmondta, a vadonatúj, háromféle típusú és árú belépők (felnőtt-, diák- és tiszteletjegyek) összhangban vannak a múzeum többi reklámanyagával (plakátok, katalógus), sőt, tervezésükkor olyan „apróságra" is figyeltek, hogy az intézmény nevét öregbítő személyiségek alkotása és kiállítás kerüljön a jegyekre. Így például a felnőtt jegyre a néhai Maszelka János festőművész Lófürösztés című festményét, a tiszteletjegyre pedig a tavalyi nagysikerű régészeti kiállítás plakátját nyomtatták.

A 15 000-es példányszámban megrendelt belépőjegyek hátoldala egyelőre üres – a „betöltés" cégekre vár. „A belépőjegyek hátoldalát reklámfelületnek szántuk, cégeknek ajánljuk fel, elfogadható áron, azzal a szándékkal, hogy az így kapott összeget célirányosan, a légi régészeti kutatások finanszírozására fordítsuk" – tájékoztatott és hívta fel a vállalkozók figyelmét erre a lehetőségre az igazgató.

Az örökölt épületgond továbbra is probléma, de az új igazgató szerint e téren változtatásra akkor is szükség van, ha a nem saját tető alatt működik az intézmény. „Ha nem is a miénk, akkor is bennünket reprezentál" – fogalmazott Miklós.

Itthon_Muvelodes

Az új belépők hátát reklámfelületként értékesítik

Ennek jegyében fogtak hozzá a kiállítótermek renoválásának – ezt magunk is szemügyre vehettük. A két földszinti teremből „eltűnt" a finoman fogalmazva is poros kiállítás, a két helységet újrameszelték, helyreállították az eredeti, 19. századi festett plafondíszítést és a csíki múzeuméval azonos, holland gyártmányú korszerű világítótestekre cserélték a régieket. Tavasszal az intézménynek otthont adó Kossuth utcai épület omladozó és siralmas látványt nyújtó homlokzati részének a felújítását is tervezik, ebben az önkormányzat támogatására számítanak.

Az ifjúság számára is vonzóvá kívánják tenni a múzeumot, ezért hamarosan egy fiatal múzeumpedagógus csatlakozik a munkaközösséghez, ugyanakkor abban is bíznak, hogy a minden pénteken délelőtt 10 órától megszervezett 30-40 perces rendhagyó művészettörténeti (fél)órák is elnyerik majd a diákság tetszését. Zárszóként az igazgató elárulta, hogy a tavaly már beharangozott programokon kívül más, újdonságszámba menő ötletekkel is előrukkolnak és figyelemreméltó meglepetéseket is tartogatnak tarsolyukban. Tegyük hozzá: mindannyiunk örömére.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."