Itthon » Művelődés

Élő népművészet - kiállítás a Városházán

Az Udvarhelyszéki Népművészek Egyesületének lelkes alkotói a Magyar Kultúra Napja tiszteletére kiállítást rendeztek a Polgármesteri Hivatal Szent István termének előcsarnokában.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

EloNepmuveszet
EloNepmuveszet
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. január 21., 16:01
0 hozzászólás. 


A kiállítás megnyitójára január 20-án került sor, amelyet Tifán Irén, az Udvarhelyszéki Népművészek Egyesületének elnöke nyitott meg. A kiállítás január 23-ig, vasárnap estig látogatható.

EloNepmuveszet

A kiállítók a magyarság népi kultúrájából olyan értékeket hoznak felszínre, és mélységeket mutatnak meg egy-egy ilyen kiállítás alkalmával, amelyek néphagyományaink ősi elemeire - mint a tér, szín, forma, anyag és funkció - épülnek. A hozzáértők számára ezek a tárgyak ma is üzenetet tudnak továbbítani, és a magyar nép teremtő erejének legnagyobb bizonyosságát szolgáltatják.

EloNepmuveszet

Felbecsülhetetlen érték, amellyel az egyesületet alkotó népművészek rendelkeznek és nemcsak városunk, országunk, hanem az Európai Unió számára is, hiszen identitásunk, nemzeti értékeink ápolásával, megőrzésével és megismertetésével egy színfoltot képez az európai nemzetek csokrában.

EloNepmuveszet

A néphagyomány tart meg bennünket magyarnak, és a nemzetközi műveltség tesz bennünket európaivá. Ezt vallja Györffy István is, aki 1939- ben ezt írta:„ Európa nem arra kíváncsi, hogy átvettünk-e mindent, amit az európai művelődés nyújthat, hanem arra, hogy a magunkéból mivel gyarapítottuk az európai művelődést."


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."