Itthon » Művelődés

Nőnapi szimfonikus hangverseny

A Székelyföldi Filharmónia március 13-án, vasárnap az immár hagyományosnak mondható ünnepi hangversennyel kedveskedik a szebbik nemnek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. március 07., 13:01
0 hozzászólás. 


A Nőnapi szimfonikus hangversenynek vasárnap 18 órától a Művelődési Ház ad otthont. Az ünnepi hangversenyre a hölgyeknek a belépés ingyenes.

Műsoron: J.S. Bach: Chaconne, A. Vivaldi: C-dúr piccoloverseny, Fr. Schubert: VI. Szimfónia.

Szólista: Nagy Éva - piccolo

Vezényel: Ilarion Ionescu-Galati

Bedohazi

Nagy Éva 1982-ben született Székelyudvarhelyen. Zenei tanulmányait 1995-ben, a Palló Imre Zene és Képzőművészeti Szakközépiskolában kezdte, fuvola szakon. 2001-től a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia hallgatója, Gavril Costea professzor osztályában. Részt vett több hazai és nemzetközi versenyen, 2005-ben elnyerte a Ploiesti-i Országos Fuvolaverseny fődíját, valamint Ilarion Ionescu-Galati különdíját. 2006-ban ösztöndíjasa volt a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémiának, majd 2008-ban a Communitas Alapítvány alkotói ösztöndíjában részesült. A piccolo tanulmányozását magiszteri képzése alatt kezdte, 2006-ban. 2007-től a kolozsvári Transilvania Filharmónia fuvolistája és szóló piccolósa, s ugyanezen szerepet tölti be a Székelyföldi Filharmónia zenekarában is. 2010-től a Kolozsvári Zeneakadémia első éves doktorandusz hallgatója, vezető tanára Dr. Angi István professzor úr, kutatásának tárgya a piccolo szerepe a kortárs zenében. Szólistaként több hazai zenekarral koncertezett. Neves fuvolaművészek mesterkurzusainak állandó résztvevője (Emily Beynon-Hollandia, Ittzés Gergely-Magyarország, Bálint János-Magyarország, Andrea Kolle-Svájc, Adorján András-Németország).

Ilarion Ionescu-Galaţi - karmester 1937-ban született Jászvárosban. Zenei tanulmányait kisgyerekként kezdte, 5 évesen már hegedülni tanult Bella Sasover, később Jean Bobescu irányításával. A bukaresti George Enescu Zenelíceumban, később a C. Porumbescu Konzervatóriumban folytatta hegedűtanulmányait George Manoliu irányításával. Már ebben az időszakban több verseny győztese. Rendszeresen koncertezett a bukaresti George Enescu Filharmóniával és a Rádiózenekarral. Külföldön Kínában, Mongóliában, Oroszországban, Franciaországban lépett fel nagy sikerrel. Később Emanoil Elenescu és Mircea Basarab, majd Párizsban Charles Munch és Pierre Dervaux irányításával folytatott karmesteri tanulmányokat. 1968-tól a Brassói Filharmónia karmestere. 1970-ben Amerikában képezte tovább magát, Leopold Stokowski és Eugen Ormandy irányításával. Pályafutása során koncertezett a világ legnevesebb filharmóniáival, CD- és rádiófelvételek sokaságát készítette. Számos rangos kitüntetés birtokosa.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."