Itthon » Művelődés

Áprilisban ismét Terra Siculorum!

A klasszikusgitár-muzsika krémjét áprilisban negyedik alkalommal verbuválja össze a Terra Siculorum nemzetközi klasszikusgitár-fesztivál.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. március 15., 09:08
0 hozzászólás. 


Bár még bő egy hónap van az április 11-17 közötti időszakra beütemezett nemzetközi kalsszikusgitár-fesztiválig, a főszervező Harmonia Cordis Egyesület elnöke, Beke István gitárművész, úgy gondolja, a minden eddigit felülmúló siker érdekében érdemes már korábban „megpendíteni a húrokat", hogy minél többen tudomást szerezzenek az eseményről. Ennek apropóján invitálta ma délelőtt egy rövid, az idei fesztivál újdonságait bemutató sajtótájékoztatóra az udvarhelyi média képviselőit.

Beke nem titkolta: a tavaly már Terra Siculorum névre keresztelt, és három helyszínen - Székelyudvarhelyen kívül Csíkszeredára és Sepsiszentgyörgyre is kiterjesztett, egy hetes fesztivált minden eddiginél nívósabbra tervezték - és minden jel arra mutat, hogy ezzel a szándékkal nem vallanak kudarcot. Elsősorban azért, mert a támogatók nem pártoltak el, sőt nőtt a létszámuk. A rendezvény régi és az új szponzorainak - utóbbiak között Beke egy híres amerikai, francia és német húrgyárat említett - és a sikeres pályázatoknak köszönhető, hogy az idén az eklézsia sem szegény. A rendezvény impozáns összegből, körülbelül 40 ezer euróból gazdálkodhat - tájékoztatott Beke. A tisztességes költségvetés vonzata, hogy idén nem csupán a bel- és külföldi meghívottak palettája lesz még színesebb, színvonalasabb, de a négy kategóriában zajló klasszikusgitár-verseny fődíját sem kell szemlesütve átnyújtani a győztesnek. A legjobb előadóművész ugyanis egy 3000 euró értékű, direkt a fesztiválra készíttetett hangszerrel térhet haza.

Bedohazi

A fesztivál keretében zajló versenyre a jelentkezési határidő még nem járt le, e hónap végéig lehet benevezni, de az eddigi nevek alapján már borítékolható, hogy a mezőny a tavalyinál is nívósabb lesz - újságolta Beke. Mint mondta, eddig összesen kilenc országból, többek közt az újnak számító Oroszországból, Ukrajnából és Szerbiából is jelezték már gitárművészek a részvételi szándékot.

Ami a meghívottakat illeti, a korábbi fesztiválokról jól ismert előadóművészeken kívül idén sikerült olyan híres külföldi művészeket is „elcsalni", akik eddig még soha nem pengették a húrokat az eseményen. A nagy visszatérők sorából nem fog hiányozni az udvarhelyiek egyik kedvence, Pusztai Antal, aki ezúttal a zenekarával együtt fog fellépni. Újdonság, hogy a fellépők között bemutatkozik a klasszikusgitár-utánpótlás is: a különböző versenyeken díjazott, magyarországi és hazai általános és középiskolás diákoknak a szervezők így kívánnak teret biztosítani az ifjú tehetségeknek a bemutatkozásra.

A fesztivál hagyományaihoz tartozó, délelőttönként sorra kerülő mesterkurzusoknak ezúttal is a társszervező, a Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola ad otthont. Az udvarhelyi koncertek helyszíne, a Szent István terem marad, az időpont sem változik. Természetesen sor kerül (bár a helyszín egyelőre még talány) a Székelyföldi Filharmóniával közös gálaestre is, ahol idén egy hazai premierrel búcsúztatják a fesztivált.

Csíkszeredában szintén a hagyományos helyszínen, a Szent Ágoston templomban tartják a koncerteket. Sepsiszentgyörgyön viszont változik a helyszín: három napon át az árkosi Szentkereszty -kastélyban csendül fel a gitármuzsika.

„A koncertekre a belépés idén is ingyenes lesz, azt szeretnénk, hogy minél többen jöjjenek el, anyagiak miatt senki ne maradjon le az élményről" - mondta Beke.

Aki már most szeretne többet megtudni a 4. Terra Siculorum klasszikusgitár-fesztiválról (részletes program, előadóművészek, versenyzők, koncertek) az a www.harmoniacordis.org honlapon talál naprakész információkat.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."