Itthon » Művelődés

Dr. Czeizel Endre a magyarság gyökereiről Székelyudvarhelyen!

Nyitott Akadémia címmel folytatódik az Erdélyben is nagy népszerűségnek örvendő Mesterkurzus sorozat, amely március 27-én Dr. Czeizel Endre orvos-genetikus professzorral tér vissza városunkba!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. március 16., 15:06
0 hozzászólás. 


Czeizel Endre a magyar tudományos ismeretterjesztés egyik igazi legendája, hiszen már a hetvenes években is az ő lenyűgöző műsorai (Születésünk titkai, Az öröklődés titkai, Jövőnk titkai) jelentették a tartalmas, színvonalas szórakozást a tévénézők számára. Akkoriban azt mondogatták: Czeizel professzor műsorai alatt kiürül az utca - és valóban, a nézettség meghaladta a lakosság ötven százalékát!

A televízió azóta már sajnos másféle műsoroknak ad teret, de Czeizel tanár úr - aki az elmúlt évek alatt semmit sem veszített energiájából, életkedvéből, briliáns előadókészségéből - azóta is megtalálja a módját, hogy szórakoztatva tanítsa az érdeklőket. Könyveket ír, önálló rovatot vezet a Nők Lapjában, valamint szerte a világon teltházas előadásokat tart a genetika legfrissebb eredményeiről, és arról, hogy ezek a tudományos tények mit jelentenek hétköznapi életünkre és jövőnkre vonatkozóan.

Székelyudvarhelyen március 27-én este hét órakor, a Városi Sportcsarnokban találkozhatunk a nemzetközi hírű tudóssal, aki arról számol be nekünk, hogy mit tudhatunk a magyarság gyökereiről a legújabb kutatások tükrében, és milyen hatással lehet ez jelenkori életünkre.

Czeizel professzor ezt a témát annyira érdekesnek és fontosnak tartja, hogy könyvet is írt róla. Ennek oka elsősorban az, hogy véleménye szerint az elmúlt évszázadokban általában véve meggyengült a magyarság identitástudata és önbecsülése, hozzájárulva az emberek egészségtelen életviteléhez, hitehagyottságához és önértékelési válságához. Mindezek miatt nagy szükség van a nemzeti tradíciók, a tárgyilagos hazafiság és az egészséges magyarságtudat helyreállítására.

„A magyar kultúra értékeinek megőrzése komoly feladat, erre csak megfelelő identitástudattal és önbecsüléssel rendelkező emberek lesznek képesek. A magyarság kulturális-történelmi kategória, amely elsősorban az anyanyelven, a magyar kultúrához való kötődésen, de mindenekelőtt a magyarság vállalásán múlik. Mindezt azonban elősegítheti a magyarság genetikai múltjának és jelenének ismerete, mivel így könnyebb választ adni a "mi a magyar", a "ki a magyar", valamint a "miért ilyen a magyar" kérdésekre" - mondja Czeizel professzor.

Szasza

Erre pedig minden lehetőség meg is van, hiszen a genetika forradalmának köszönhető új módszerek teljesen új megvilágításba helyezték az emberiség és a nemzetek történetét. A nyolcvanas években sor került az első átfogó magyar népességgenetikai vizsgálatra, amit aztán a későbbi nemzetközi kutatások más vizsgálatokkal is kiegészítettek. Mindezek alapján újra kell értelmeznünk a magyarság és a székelység eredetét is. De hogyan?

Az előadás után a neves tudós szívesen válaszol a nézők kérdéseire is, és dedikálja a helyszínen kedvezményes áron megvásárolható könyveit, amelyek mellett pszichológiai és spirituális témájú kötetek hatalmas választéka várja a nézőket a Nyitott Akadémia standján.

Kihagyhatatlan találkozás korunk egyik nagy gondolkodójával - minden intelligens, tartalmas szórakozásra vágyó ember számára jó szívvel ajánljuk.

Jegyek már kaphatók a Star Rádió és a Digital 3 Televízió székhelyén.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."