Itthon » Művelődés

Óriás lepkék érkeznek Udvarhelyre

Trópusi Lepkeház nyílik a Haáz Rezső Múzeumban május 2-án – a látogatók különleges, nagytestű, színes lepkéket láthatnak testközelből.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. március 30., 15:05
0 hozzászólás. 

Nem veszélyes, nem védett, de nagytestű és színes lepkék otthona lesz másfél hónapig a múzeum egyik emeleti terme: a Vulticulus Földrajzi Társaság szervezésében érdekes, országos szinten is különlegesnek számító lepkeház testközelbe hozza ezeket az állatokat.

Kilyén Barnától, a társaság elnökétől megtudtuk, hogy április és május folyamán több szállítmány érkezik afrikai, ázsiai és dél-amerikai lepkefarmokról – a báb formában érkező lepkék a múzeumban, mintegy ötven négyzetméternyi, speciálisan berendezett felületen, erre a célra készített keltető szekrényben kelnek majd ki. A lepkék világrajövetelét április 21 és május 2 között webkamera segítségével is meg lehet tekinteni a Vulticulus Földrajzi Társaság honlapján, a májusi kikeléseket pedig a helyszínen is lehet nézni.

Szasza

Az atlaszlepke szárnyfesztávolsága akár 30 cm is lehet

Kilyén hangsúlyozta, hogy ezek az állatok nem védettek és nem veszélyesek – a lepkeházban ezért annyira testközelből lehet őket nézni, hogy az állatok akár a látogató kezére, fejére is rászállhatnak. Némelyik hatalmas méretű – például az ún. atlaszlepke akár 30 centiméteres szárnyfesztávolságot is elér, tehát galambnagyságúra is megnő. A múzeum terme dupla biztonsági ajtóval lesz ellátva, tehát elméletileg a lepkék nem tudnak majd kirepülni onnan – elég furcsa lenne, ha a Kossuth Lajos utcában vagy a környéken ilyen állatok jelennének meg a levegőben.

„Nálunk nem ismertek ezek a trópusi országokban népszerű lepkeházak, célunk az állatok megismertetése" – mondta Kilyén Barna, hozzátéve, hogy a lepkeház 20 trópusi faj 300 egyedének fog lakóhelyéül szolgálni, az állatok körülbelül 3-4 hétig maradnak életben.

A Trópusi Lepkeházat június 19-ig minden nap 9 és 19 óra között lehet látogatni, a belépő gyerekeknek és diákoknak 5 lej, felnőtteknek 6 lej lesz. A lepkék nem veszélyesek, nem védettek.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."