Itthon » Művelődés

Májusban trópusilepke - invázió Udvarhelyen

Románia első trópusi lepkeházát építik meg a Haáz Rezső Múzeum emeleti kiállítótermében – az egyedi természetrajzi kiállítás ötletgazdája, kivitelezője a Vulticulus Földrajzi Társaság.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. április 05., 07:00
0 hozzászólás. 

A honlapunkon korábban már beharangozott, hazánkban és a térségben egyedinek, Európában pedig ritkaságnak és igazi kuriózumnak számító trópusi lepkeházzal kapcsolatos érdekességeket Kilyén Barna geográfus, a Vulticulus Földrajzi Társaság elnöke és a lepkeház létrehozásában partnerintézmény, Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója sajtótájékoztatón ismertették.

„Az eredeti ötlet az volt, hogy készítsünk egy állandó trópusi lepkeházat Udvarhelyen, ami egy állandó turisztikai látványosságként működne. Azt viszont álmunkban sem gondoltuk, hogy ennek kapcsán mennyi részletkérdés fog felmerülni" – mesélte a hamarosan a nagyközönség számára is élvezhető lepkés kalandról Kilyén. A trópusi lepkeház gyakorlati kivitelezéséhez – hazai példa nem lévén – a Vulticulus Földrajzi Társaság tagjai a tapasztalatot elsősorban az európai trópusi lepkeházak és azok kultúrája terén is élenjáró Angliában szerezték. Ugyanakkor az előkészületek során együttműködtek a Szegedi Múzeummal, ahol pár évvel ezelőtt már épült hasonló trópusi lepkeház, de biológusok, botanikusok és más szakemberek tanácsát is kikérték.

A több mint 20 fajta, szám szerint összesen körülbelül 300 trópusi lepkét rejtő bábokat, köztük a 30 centiméteres fesztávolságú, a világ egyik legnagyobb trópusi lepkefajaként számon tartott Atlasz-lepkét rejtőket ,szintén a távoli földrészeken (Közép – és Dél Amerika, Észak-és Közép-Afrika, Délkelet Ázsia (India, Thaiföld, Fülöp-szigetek, Malajzia) levő lepkefarmokról importálják a kiállítás idejére. Az első lepkebáb-rakomány már április 21-én megérkezik.

Itthon_Muvelodes

Kilyén Barna és Miklós Zoltán

A szakemberek véleménye szerint az egy szállítmányban levő bábok körülbelül 10-20 százaléka kel ki.  A lepkék élettartama körülbelül 3 hét, így az első fuvart még két hasonló követi, tehát előreláthatóan hét héten keresztül lehet majd megcsodálni a repkedőket. A nem mindennapi látvány elengedhetetlen feltétele, hogy a lepkéknek olyan életteret és körülményeket kell biztosítani, amely minden szempontból imitálja az eredeti trópusi klímát. Az 50 négyzetméteres nagyságú lepkeházat a Haáz Rezső Múzeum emeleti kiállítótermében építik fel, ez a helyiség a legmegfelelőbb a követelményeknek.

„Biztosítani kell a 80 százalékos páratartalmat és az állandó, 25-30 Celsius fok közötti hőmérsékletet és fontos, hogy természetes, szórt fény legyen" – közölte Kilyén. Hozzátette azt is, hogy mindezek mellett a trópusi fauna összetétele, főként az úgynevezett virágos gazdanövények kiválasztása is okozott némi fejtörést, mert mint kiderült, az oleánderek hiába szépek és mutatósak, ennél a lepkefajnál halálos idegrendszeri megbetegedést okoznak. A lepkéket, amelyek kiválasztásánál a nagyok, színesek, látványosak hármas elv érvényesült, rothadt déli-gyümölcsökkel táplálják majd. Az elpusztult lepkéket preparálják és szemléltető eszközként felajánlják tanintézményeknek.

A mindenképpen kuriózumnak számító természetrajzi kiállítás egyik legnagyobb élménye és érdekessége, hogy a látogatók nem üvegfal mögül nézhetik meg a lepkéket, hanem testközelből, azaz bemehetnek a lepkeházba. Hagyományos tárlatvezetés nem lesz, a teremben figyelmezető és információs táblákat helyeznek el, amelyek egyformán óvják a trópusi lepkéket és a látogatókat is. Aki kíváncsi arra, hogy születik a trópusi lepke, az a Vulticulus honlapján on-line követheti, hogyan lesz egy hét alatt a bábból színpompás trópusi repkedő.

„Szeretnénk a trópusi lepkék látványosságával felhívni az emberek figyelmét a közvetlen környezetünkben élő és a természetben kulcsfontosságú szerepet betöltő lepkékre. Áttételesen azt is szeretnénk, hogy a gyermekek megismerés iránti kíváncsiságát tovább generáljuk és ugyanezt az érdeklődést a felnőttekben is felébresszü" – fogalmazta meg a kiállítás célját Kilyén.

Az első hazai és udvarhelyi trópusi lepkeház május 2-án nyitja meg kapuit a látogatók előtt és hétfőtől vasárnapig délelőtt 9 órától este 7 óráig lehet megtekinteni. A belépőjegy gyermekeknek 5, felnőtteknek 6 lejbe kerül majd.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."