Itthon » Művelődés

Gyergyói retrospektív - egy tárlatnyi nosztalgia

Nosztalgikus időutazás és méltó mementója a múlt századi gyergyószentmiklósi képzőművészeti életnek a Gyergyói retrospektív magángyűjteményes kiállítás.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

GyergyoiRetrospektiv_Kiallitas
GyergyoiRetrospektiv_Kiallitas
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. május 13., 16:01
0 hozzászólás. 


Akár a május 12-i, csütörtöki udvarhelyi eseménydömpingre is foghatjuk, hogy a délutáni tárlatnyitón alig maroknyian tették tiszteletüket. Aki ott volt, nem bánta meg, mert a retrós hangulatú alkotásokat egy kiállítás erejéig egy tető alá hozó Tamás György, udvarhelyi műgyűjtő igen ötletesen, egy rendhagyónak számító, sztorizós tárlatvezetéssel mutatta be a megjelenteknek. Tamás bravúrosan el- és kikerülte a szokványos tárlatnyitók legnagyobb buktatóját, a hosszas, akadémikus és unalmas, a közönségből diszkrét ásítozást kiváltó művészettörténeti értekezés helyett személyes élményeit beleszőve mesélt egy-egy festményről és annak alkotójáról.
GyergyoiRetrospektiv_Kiallitas
„Ezek a festmények utazó nagykövetek" - így mutatta be a Gyergyói retrospektív kiállításon látható, a gyűjtők tulajdonába sokszor igen kalandos, több állomásos úton kerülő,  Beczásy Antal, Karancsy Sándor, Karácsony János, Sövér Elek által jegyzett munkákat. Tmáas elmondta, a kiállítás tulajdonképpen kiegészíti és egyúttal folytatása a nemrégiben szintén a könyvtárban bemutatott Udvarhelyi retrospektívnek.

A gyergyói képzőművészek műhelyében a múlt században napvilágot látott munkák

GyergyoiRetrospektiv_Kiallitas

ezúttal is magángyűjteményekből származnak. A könyvtár alagsorában levő audiovizuális terem málló vakolatú falainak lehangoló látványát feledtető olajfestmények, akvarellek, pasztellek és metszetek Tamás György, illetve másik három (nevét elhallgatni kívánó két udvarhelyi és egy marosvásárhelyi) műgyűjteményéből származnak. A munkák zöme a gyergyói alkotók közül a legismertebb, Karácsony Jánosé, a legkevesebb alkotás pedig a kevésbé ismert Sövér Elek szignóját őrzi. Keletkezésük idejét tekintve Karácsony János gyergyószentmiklósi utcarészletet ábrázoló, a múlt század 30-as éveiben született olajfestménye a rangidős, „legifjabbak" pedig a '80-as, '90-es években készült Karancsy-akvarellek.

Kakukktojásnak számít, de kedves színfoltja a tárlatnak az udvarhelyiek Maszi bácsija, néhai id. Maszelka János festőművész Gyergyóremete pasztellje, amely, bár az udvarhelyi képzőművész alkotása, tematikailag passzol a kiállítás anyagához.

A könyvtárban még két hétig látogatható gyűjteményes kiállítás mindenképpen figyelmet érdemel, kedvcsinálóként ezúttal csupán egy érdekességre hívjuk fel a műkedvelők figyelmét. Nevezetesen arra, hogy a bemutatott festményekből hármat meg lehet vásárolni.

GyergyoiRetrospektiv_Kiallitas

Karácsony János 1960-as évekbeli akvarelljét és Beczásy Antal Gyertek hozzánk kalákába című, szintén a 60-as évekből származó rézmetszetét 800 lejért, Karancsy Sándor Ciheres akvarelljét pedig 600 lejért bocsátják áruba.

Mit érne egy gyergyói retrospektív, ha nem vinnénk el hazájába? - a kérdés nem költői, Tamás György örömmel újságolta, hogy nyáron hazavándorol a kiállítás - a gyergyószentmiklósiak a Tarisznyás Márton Múzeumban július 22-től gyönyörködhetnek a festményekben.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."