Itthon » Művelődés

Dzsesszfesztivál: egy kvartett, egy oktett

A Székelyföldi Filharmónia szervezésében zajló ClassJazzFest-en szombaton este egy négyes zenél, vasárnap a Filharmónia csellóoktettje zárja a fesztivált.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. május 14., 12:49
0 hozzászólás. 

Szombaton este egy négyes (Sándor Ágnes-Klára, Marian Popescu, Antal Attila, Andrei Marcovici) lép színpadra, a zenészek közül kettő a Palló Imre Művészeti Szakközépben nevelkedett.

Sándor Ágnes Klára 1988-ban Székelyudvarhelyen született, zenei tanulmányait szülővárosában a Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában kezdte édesapja, Sándor Attila fuvolatanár osztályában. Tehetségéről tanúskodnak a megyeközi fuvolaversenyeken elért sikerei valamint a Martian Negrea országos Fuvolaversenyen nyert első helyezés. Kilencedik osztálytól a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban folytatta tanulmányait, tanárai Csetényi Gyula, majd Alföldy-Boruss Eszter voltak.

Magyarországi tanulmányai idején több országos és nemzetközi versenyen ért el szép eredményeket, így a balassagyarmati Nemzetközi Fuvoladuó- és Kisegyüttes versenyen trió és kvartett csoportban első díjban, duó besorolásban pedig a verseny nagydíjában részesült. 2005-ben harmadik helyezést ért el az Elek Tihamér Országos Fuvolaversenyen és elnyerte a Bukarestben rendezett nemzetközi Jeunesses Musicales Fuvolaverseny második díját. Eredményeiért a Konzervatórium Artisjus díjjal tüntette ki. Jelenleg a detmoldi (Németország) Hochschule für Musik elsőéves hallgatója Bálint János fuvolaművész osztályában. 2009-ben a Kuhlau Nemzetközi versenyen detmoldi kollégáival alakított kvartettjével I. díjat nyert.

Marius Popescu 1962-ben Nagyváradon született. A kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zongora szakán Harold Enghiurliu és Nina Panieva Sebesi tanítványaként 1985-ben szerzett oklevelet. A kamarazene területén képezte magát: a hegedű és a fuvola repertoár alapos ismerője. Számos alkalommal fellépett Romániában, Magyarországon és Olaszországban, olyan neves zenei személyiségekkel, mint Ruha István, Kosztándy István és Réman Zoltán. Jelenleg a kolozsvári és nagyváradi Zeneakadémiák tanáraként dolgozik.

Antal Attila nagybőgős a Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában kezdte zenei tanulmányait, majd a kolozsvári Zeneakadémián diplomázott. Ezt követően 2 évig posztgraduális képzésen vett részt Bernben. 2001-től a kolozsvári Magyar Opera alkalmazottja, 2008-tól a Székelyföldi Filharmóniában is játszik.

Andrei Marcovici ütőhangszeres a Iasi-i Zenelíceumban érettségizett, majd a kolozsvári Zeneakadémián diplomázott. Jelenleg a szebeni Filharmónia és a Székelyföldi Filharmónia tagja, és a Bukarestben működő Bourbon Jazz Unit jazzegyüttes egyik alapító tagja.

Vasárnap este A Filharmónia csellóoktettje zárja a fesztivált: A jazz története című produkciójukban ragtime-okat, spirituálékat, dzsessz-sztenderdeket, illetve Heitor Villa-Lobos és Astor Piazzola műveit játsszák. A Filharmónia csellóoktettje: Werner Gábor (karmester/csellista, Budapest), Kováts István, Szász Attila, Kasléder Judit, Csíky Bori, Wilhelem András, Molnár Szabolcs és Hadnagy László.

A dzsesszfesztiválon mindennap este 7 órától egy előadó vagy együttes koncertezik, a felnőtt belépő 10 lejbe kerül, míg a diákoknak, egyetemistáknak és nyugdíjasoknak 5 lejt kell fizetniük, ugyanakkor érvényesek a filharmónia bérletei.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."