Itthon » Művelődés

Lárvák, abszurd poén és flamenco

Maszk mögé bújtak a marosvásárhelyi színművészetis-tanoncok, Woody Allen poénokkal traktált a temesvári társulat és a szentgyörgyiek flamencoja zárta a csütörtöki táncos napot.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_muvelodes/mellekhatasok2005
Itthon_muvelodes/mellekhatasok2005
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. május 20., 17:07
2 hozzászólás. 

Vigyázz, ne provokáld, a maszkos figura kiszámíthatatlan! Lehet, hogy idegesen tör-zúz, lehet, hogy kedvesen mosolyogva lenyúlja a táskádat, dühösen rátapos a mobilodra, nadrágjába gyömöszöli a szoknyádat, pórázra bogozva vezeti a félcipődet, ásványvízben fürdik, hevesen udvarol, vagy ugrálós táncra kér fel.

Itthon_muvelodes/mellekhatasok2005

Egy óra improvizáció – a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színművészeti tagozatának elsőéves mesterképzős hallgatói (B. Fülöp Erzsébet tanítványai) jelesre vizsgáztak a hatvan perces, laza hangulatú, larvális maszkgyakorlaton. A kezdetleges, elnagyolt, részleteiben teljesen kidolgozatlan és viselőjétől nem csak a karakter megformálását, de egy érdekes lárvamozgást is megkövetelő maszkot viselő főiskolások helyben improvizált nyolc jelenetét, a helyzetkomikumból fakadó humort a közönség a kuncogástól a röhögésig terjedő tetszésnyilvánítással díjazta.

Érdekes, mozdulatlan arcú, de a gesztusok által megformált, a testbeszéddel zseniálisan kommunikáló figurákat keltettek életre: az erejét fitogtató Barbár, a bugyután kíváncsi gyermek, Páncsi, a nedves padlón cipője talpát csikorgatva csoszogó öreg, a széktámlán talált szöszmösszel szöszmötölő öregasszony. Az előadás az első perctől az utolsóig töretlenül jó hangulata elsősorban a larvális  álarc mögé bújt figurákat megformálóknak köszönhető, de jól teljesített az udvarhelyi közönség is.

A bemutatót megelőző felhívásnak eleget téve a nagyérdemű kiválóan működött együtt és alaposan megdolgoztatta a szereplőket azzal, hogy a kellékek egész arzenáljával (a csíkos sapkától a mobiltelefonon át a tubusos kenceficéig) bombázta a "lárvákat", akik végezetül szó szerint megugráltatták az első sorba ülőket.

Az előadás legfőbb érdeme, hogy megtapasztalhattuk, a szavak és arcmimika nélküli, csupán gesztusokkal kommunikáló előadás sikerének kulcsa nem a felturbózott zenei aláfestésben, díszletekben és jelmezekben van, hanem mindenekelőtt az adott helyzetre ráhangolódó, ugyanakkor a közönséggel is egy húron pendülni tudó előadók tehetségében rejtőzik. Ebből a marosvásárhelyi főiskolások csütörtökön délután csillagos tízesre vizsgáztak.

Itthon_muvelodes/mellekhatasok2005

Tényleg ennyire idétlenek, esendők, nevetségesen kicsinyesek és szűklátókörű alakok vagyunk? Valószínű, hogy két woodyallenes poén között ez a kérdés is felmerült a temesváriak Mellékhatások című előadásának nézőjében. Katona Gábor rendező-koreográfus és a színészek is profi módon gondoskodtak arról, hogy torz tükörben lássuk minden emberi tökéletlenségünket és természetesen közben bőven jóllakjunk a Woody Allen filmek stílusából ismerős abszurd helyzetekkel és poénokkal.

A szórakoztató és ugyanakkor elgondolkodtató előadásban több duma volt, mint tánc – a temesvári Csíky Gergely Állami Magyar Színház előadása kilógott ugyan a fesztivál zenés-táncos produkcióinak sorából, ennek ellenére sokan voltak rá kíváncsiak és a stúdiótér széksorai megteltek. Kár viszont, hogy a hangminőség csapnivaló volt – a kellemetlen mellékhatás miatt a szövegből néha csak hangfoszlányok jutottak el a fülekig, a poén hol csattant, hol puffant. A technikai bénázás szerencsére nem ütötte (teljesen) agyon a produkciót, de az előadás végén csak mértékkel adagolt taps jelezte, hogy nem mindenkinek jött be a szokatlan darab.

A Tánc Tavasza fesztivál negyedik, csütörtöki napját az udvarhelyiek régi ismerőse, és egyik nagy kedvence, a sepsiszentgyörgyi Ritmo del flamenco együttes Pasion flamenco című, érzelmekkel és szenvedéllyel teli, ismét teltházas,nagysikerű táncelőadása zárta.

Fotó: Koszta Ferenc




2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
acsibarcas
2011-05-20 23:56:23
hibaigazitas
Egy kis hibaigazítás: a maszkgyakorlatok előadói nem koreográfus, hanem I éves mesterképzős színészhallgatók!
avatar
lemese
2011-05-21 14:01:02
re: hibaigazitas
avatar
acsibarcas
Egy kis hibaigazítás: a maszkgyakorlatok előadói nem koreográfus, hanem I éves mesterképzős színészhallgatók!

Javítva. Köszönjük az észrevételt.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."