Kultúra » Tánc

Együtt koreografálják a táncos jövőt

Promóciós turnékon is népszerűsítenék a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen folyó koreográfusképzést, táncoktatást. Udvarhely is célpont.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
EmberAzEmbertelensegben

Nézd, mit nézhetsz meg! (videó)

Egyenesen Marosvásárhelyről hozzák a centenáriumi év...
KialtoSzo

Vidékre költözik a Néptáncműhely

Az idei évad új előadásával szeretné...
apamtanca3

Kós Károlyra emlékeznek

Mégpedig táncolva. Kezdődik a néptáncműhely idei...

mi volt1
Mi Volt - a vizsagelőadás az együttműködés első tánclépése. Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. február 12., 16:06
0 hozzászólás. 

Az Udvarhely Táncműhely egyik alapembere, Antal József „Szereda" harmadéves a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem koreográfia szakán. Mi Volt című mozgásszínházi vizsgaelőadását az udvarhelyi közönség is láthatja ezen a héten.

A produkció házigazdája a Tomcsa Sándor Színház. Nem véletlenül, hiszen a Maros- és a Nagyküküllő-parti kulturális intézmények közötti együttműködésnek már van közös, baráti múltja.

Ebbe kívánnak újfent friss vért pumpálni egy hosszú távú, minden részletében is átgondolt együttműködéssel, amelynek „első, de nem utolsó lépése" a hétfő és kedd esti Mi Volt című előadás - fogalmazta meg a közös táncos jövő koreográfiájának András Lóránt koreográfus, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem koreográfia szakának tanára.

Az első világháborúban még létezett, aztán elapadt és a műkedvelői vagy félprofesszionális keretek között rekedt meg a honi táncos és koreográfusi képzés.

Ezt az űrt próbálja betölteni a Marosvásárhelyen 2009-ben, kísérleti jelleggel elindított, sikeresen működő koreográfus szakképzés - vázolta András. Véleménye, hogy a szakképzés megerősítéséhez reklám is kell.

mi volt

A népszerűsítés jegyében indították útnak a promóciós turnékat, amelyek során minden végzős növendék a saját szűk pátriájában is bemutatja vizsgaelőadását. András Lóránd szerint ez a „házalás" régi, de hatásos módszer.

A marosvásárhelyi egyetem koreográfia szakának oktatói, növendékei a szakképzést népszerűsítő projekt részeként a jövőben nem csak az előadásaikat hozzák el Udvarhelyre, de a profi és az amatőr táncosokkal közös műhelymunkákat is szerveznek.

Az udvarhelyiekkel való együttműködés előfutára is Antal József „Szereda" Mi Volt című vizsgaelőadása, amelyet február 11-én már bemutattak, de ma, február 12-én, kedden 19 órától is meg lehet nézni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."