Kultúra » Színház

Szentgyörgyre látogat a halál

Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem magiszteri színészosztályának végzőseit láthatjuk  kedden 19 órától a Tamási Áron Színház nagytermében. #szentgyörgyinap

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

fotó: sepsiszentgyorgyinfo.ro
fotó: sepsiszentgyorgyinfo.ro
szerkesztoÍRTA: SEPSISZENTGYORGYINFO.RO
2016. június 04., 03:39
0 hozzászólás. 

A Halál c. katalán darab előadásában a művészeti képzés teljes palettájáról képet kaphatunk: a végzősök mellett a II. év színis hallgatóit, koreográfusokat, zenészeket és a látványtervező szakosok munkáját is megismerhetjük.

Mennyire tartalmas az életünk a halál előtti pillanatból nézve? – teszik fel a kérdést az alkotó diákok. Mi befolyásolja azt, hogy ki hogyan hal meg, és milyen összefüggésben van a halál az életben tapasztalt irracionalitással? Hét halálról szól Sergi Belbel katalán drámaíró tizennégy szereplőjének tizennégy története. A drámaíró kegyetlenül játszik az élettel és a halállal, illetve az elmúlás előtti pillanatokkal. Minden szereplő halála fájdalmas, értelmetlen vagy banális, ugyanakkor mind meghökkentő.

Bocsárdi László, az egyetem professzora, az előadás rendezője szerint, különleges kalandnak számít a színház nyelvére fordítani egy filmforgatókönyvet. Sergi Belbel világa ugyanis leginkább Almodóvar és Iñárritu filmjeire, a kortárs spanyol és dél- amerikai életérzést bemutató, élet-halállal nyersen és mégis költőien foglalkozó rendezők miliőjére emlékeztet.

A mi színházi környezetünkben ritkán találkozni filmes, vagy arra emlékeztető szöveggel – véli a Tamási Áron Színház igazgatója, ezért meglepetés lehet a nézőnek az egyszerű, minimális eszközzel létrehozott előadás. Mivel az egyetem más művészeti karai is bemutatkoznak, remélhetően a színházi pálya iránt is kedvcsináló lesz a vendégszereplés.

A barcelonai Katalán Nemzeti Színház igazgatója, Sergi Belbel történetei maiak, életszerűek. Az előadók – a II. éves magiszteri színész osztály és a II. éves színész osztály öt hallgatója – elmondásuk szerint, leginkább arra voltak kíváncsiak, hogyan, milyen színházi eszközökkel érhető el, hogy az élet-halál témájával a nézők is szembesüljenek.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."