Itthon » Művelődés

Ezer Székely Leány Napja képekben - Ádám Gyula fotókiállítása

Ádám Gyula csíkszeredai etnofotós Ezer Székely Leány Napját bemutató fotóiból június 1-én, 19 órakor a székelyudvarhelyi Művelődési házban nyílik kiállítás.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. május 30., 14:09
0 hozzászólás. 


Ádám Gyula fotóművész kitartó és megszállott munkával emelkedett a hivatásos fotográfusok élvonalába. Igazi dokumentumfotós, szakmai kiválóságát a szülőföld szeretete és az ott élő emberekhez való kötődése határozza meg.

„...Emberi arcok vettek körül, kísértek el egész eddigi életemben. Őket örökítem meg minden lehetséges alkalommal és módon. Számomra mindenkinek arca van: az éveknek, a tárgyaknak, az embereknek, tetteiknek és mulasztásaiknak" - vallja Ádám Gyula Arcpoétika című, 2006-ban megjelent albumának előszavában.

Az Ezer Székely Leány Napja rendezvényen készült fotói igazi bepillantást nyújtanak a ma élő néphagyomány ápolásába, a még fellehető népörökségünk egy részébe. A fotókon végigkísérhetjük az Ezer Székely Leány Napja rendezvényt, annak sajátos hangulatát. A képek látványvilága óhatatlanul elkötelezik a szemlélőt, lehetőséget kínálva, hogy megismerjük elfeledett székely történelmünket és ráébreszt arra, hogy szellemi, kulturális örökségünk, nemzeti értékeink megmutatása, megőrzése mindannyiunk erkölcsi kötelessége.

Ádám Gyula fotóművész munkásságát számos rangos szakmai díjjal ismerték el: Csíkszereda város Pro Urbe díja (2000), a Magyar Művészetért-díj a csángók világának megörökítéséért (2008), Magyar Művelődési Intézet és a Magyar Fotóművészek Világszövetsége VI. Nemzetközi Magyar Fotóművészeti pályázatának első díja (2008).

A tizenhét székelyföldi településen bemutatott, huszonhárom hangulatképet felvonultató Ezer Székely Leány Napja képekben című fotótárlatot az alkotó, Ádám Gyula fotóművész jelenlétében mutatják be. A kiállítás házigazdája Elekes Gyula Művelődési Ház igazgatója, megnyitóbeszédet Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója mond. A művészt és a tárlatnyitó közönségét Bunta Levente polgármester köszönti.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."