Itthon » Művelődés

Tomcsa-karikatúrák a könyvtárban

Karikatúrák, fotók, könyvek, plakátok - a Városi Könyvtár audiovizuális termében június 7-ig, keddig lehet szemügyre venni a 114 éve született Tomcsa Sándor című kiállítást.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

TomcsaSandorKiallitas
TomcsaSandorKiallitas
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. június 07., 11:20
0 hozzászólás. 


Tomcsát nem sokan kedvelték, elítélték életmódja miatt. Pedig a maga korában igaz avantgárd figura volt, aki proletár zsebbel élte a nagyvilági életet. Szabadúszó volt, akire úgy emlékeznek az udvarhelyiek, mint aki nyaranta az egykori IFET (ma a Kaufland ) háta mögötti strandon töltötte a napjait és cigarettával a szájában kártyázott reggeltől estig. Kevesen tudják csak róla, hogy nem csak kiváló író, humorista, rajzoló, újságíró volt, de nagyszerű komikus, előadóművész is, az egyszemélyes dumaszínház, azaz stand-up comedy igazi pionírja volt Udvarhelyen. Mesélik, hogy előadás közben pillanatok alatt elkészítette egy-egy néző karikatúráját, miközben egy percig sem esett ki a humorista szerepéből" - mondta a kiállítás margójára Szabó Károly könyvtárigazgató.

TomcsaSandorKiallitas

A könyvtárban „ultrarövid" ideig, mindössze 24 órán át látogatható kiállítást egy vetített képes bemutató is hangulatossá teszi. A Tomcsa-emlékkiállítás már csak azért is érdekes, mert nem csak a múzeum Képtárának gyűjteményében levő Tomcsa-karikatúrákat lehet szemügyre venni, de azokat a régi fényképeket is, amelyeket Tomcsa egykori nagy szerelme, az udvarhelyi ünnepelt primadonna, Ferenczi Böske őrizett meg és adott tovább Ferenczi Anikónak, aki erre az alkalomra a könyvtárnak kölcsönözte a becses hagyatékot.

TomcsaSandorKiallitas

Aki arra jár, mindenképpen térjen be a könyvtárba. Ha a látogatásra szánt és az 1960-as Tomcsa-estet reklámozó plakáton olvasható „Két és fél órás kacagás" túl hosszúnak tűnik is, egy félórányi, a régi szép udvarhelyi polgári kort idéző nosztalgia mindenképpen megéri!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."