Kultúra » Színház

A jövő hét a színházé

Sőt, már szombaton elkezdődik az Interetnikai Színházi Fesztivál, és jövő vasárnapig minden nap lesz, amit nézni, előadást meg filmet is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

martirok
Mártírok, a Figura Stúdió Színház előadásában. Fotó: szinhaz.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO/KÖZLEMÉNY
2018. október 10., 12:36
0 hozzászólás. 

Idén a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház szervezi a 9. Interetnikai Színházi Fesztivált. A kétévente megrendezésre kerülő vándorfesztivált – amely a romániai etnikai kisebbségekhez tartozó teátrumok szemléje – a korábbi években megszervezték többek között Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Szatmárnémetiben és Nagyváradon, most pedig Székelyudvarhely látja vendégül a kilencnapos rendezvényt.

Az IFESZT-et beharangozó szerdai sajtótájékoztatón Nagy Pál, a Tomcsa Sándor Színház igazgatója kiemelte: a dráMA Kortárs Színházi Találkozóhoz képest jóval nagyobb számú közönség kaphat betekintést a kisebbségi színházak legkiválóbb előadásaiba, hiszen az IFESZT-en több nagytermi előadás lesz.

A 9. IFESZT-en 4+1 nagytermi előadás látható: a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a bukaresti Állami Zsidó Színház, a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és a nagyváradi Szigligeti Színház produkciója mellett nagytermi lesz a Tomcsa Sándor Színház IFESZT-re időzített bemutatója, A fűszerbanya átka című meseelőadás is.

A programban szerepel továbbá 9 stúdiótermi előadás, illetve a színházi előtérben látható lesz a Tomcsa Sándor Színház Magyar Mátrix című előadása, amelynek bemutatóját a dráMÁn tartották.

Igazi csemegék

Zakariás Zalán, a székelyudvarhelyi színház művészeti vezetője úgy fogalmazott, rendkívül gazdag a program, amely a legkülönfélébb műfajokat és témákat érinti.

Elmondása szerint izgalmasnak ígérkezik a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Hedda Gabler című előadása Keresztes Attila rendezésében. Egy másik különlegesség a bukaresti Állami Zsidó Színház Lobby Hero című előadása, amelynek alkotói visszatérő vendégek. Radu Iacoban rendező és Tudor Aaron Istodor főszereplő ugyanis a dráMÁn már nagysikerrel szerepelt a Carpathian Garden című előadással.

Igazi csemegének ígérkezik a sepsiszentgyörgyi M Studio mozgásszínház Lift – boys will be boys című előadása is. Zakariás Zalán külön kiemelte a megnyitó előadást: az IFESZT-et október 13-án, szombaton a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Chioggiai csetepaté című, többszörösen díjazott produkciója nyitja.

Filmvetítésre is sor kerül: október 15-én, hétfőn látható az Egy és egy fél herceg című film Ana Lungu rendezésében. Az Erdélyben készült alkotás főszerepében Mátray László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színművésze látható.

A fűszerbanya a családokra vár

A fesztivál előadásaira már lehet jegyet váltani a színház jegypénztárában 11 és 14, valamint 15 és 17 óra között – a nagytermi előadásokra 20 lejbe, a stúdiótermi produkciókra 25 lejbe kerül a jegy. Lehet ugyanakkor bérletet váltani 150 lejért, ez mindegyik előadásra belépést biztosít.

A 9. IFESZT egy másik kiemelt programja A fűszerbanya átka című meseelőadás bemutatója – ez lesz a Tomcsa Sándor Színház második premierje a 2018/2019-es évadban. Az előadás október 14-én, vasárnap 11 órától látható, és igazi családi programnak ígérkezik: a színházba várják nemcsak a kis- és nagyobb gyerekeket, hanem szüleiket, nagyszüleiket is. A produkció a gyermekek számára ingyenes, az őket kísérő felnőttek 8 lejért válthatnak jegyet.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."