Itthon » Művelődés

Bemutatkozott a MúzeumCafé

A múzeumi szakembereknek és látogatóknak szóló egyetlen magyarországi szakfolyóirat, a MúzeumCafé stábja csütörtökön mutatkozott be a Haáz Rezső Múzeum képtárában.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

MuzeumCafe
MuzeumCafe
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. július 08., 12:30
0 hozzászólás. 

Az igényesen kivitelezett kéthavi szakfolyóirat 2007 őszén jelent meg először több mint száz oldalon, háromezer példányban, s a lap ezt a színvonalat azóta is tartja.

MuzeumCafe

Különlegesen tördelt, a megszokottól eltérő designnal készülő lapról van szó. Ha ezt saját hazájában talán meghökkentőnek tűnik is, a MúzeumCafé 2009-ben elnyerte a Pro Typographia Díj Aranyfokozatát és a MAGMA Év Magazinja elismerését, idén pedig a European Design Awards Magazin-kategória bronzérmét - utóbbiban egyébként magyar termék nem nyert díjat.

MuzeumCafe

Martos Gábor főszerkesztő csütörtökön délután az udvarhelyi múzeum képtárának Barabás Miklós-termében tartott vetítéssel egybekötött bemutatót a lap szerkezetéről, rovatairól, koncepciójáról. A találkozóra összegyűlt érdeklődők a lap legfrissebb és régebbi lapszámait is átforgathatták, megismerkedve egy nagyon igényes szakfolyóirattal: a MúzeumCafé elsősorban olyan kiállítási intézményeket, múzeumi szakembereket, újszerű szakmai törekvéseket és kutatási eredményeket mutat be, akik, illetve amelyek hozzájárulnak a múzeumok megújításához, céljuk az intézmények és a látogatók közötti kapcsolat erősítése, szélesítése. Ugyanakkor arra törekednek, hogy a lap tartalmával és megjelenésével egyaránt vonzó lehessen mindenki számára, aki érdeklődik a múzeumok világa, a kiállítások és azok háttere, kulisszatitkai iránt. Mint elhangzott, a lap nem profitorientált, a Szépművészeti Múzeum alapította és adja ki, honlapján egyelőre a munkatársak által készített kerekasztal-beszélgetések, viták felvételei láthatók, de Facebook-oldalán már több infó található róla.

MuzeumCafe

Az udvarhelyi találkozó a lap munkatársaival való beszélgetéssel ért véget. A beszélgetés egyik fonala szerint a világ múzeumai ma már iparnak számítanak. Ipar, mert kiállításokat állít elő - a British Museum statisztikája szerint évente 650 ezer kiállítást tartanak világszerte. Az is elhangzott, hogy a MúzeumCafé a magyar múzeumi szakma egyfajta archívuma is szeretne lenni. Jó példa erre, hogy legutóbbi lapszámának egyik cikke (Raktárlat) azt a kérdést boncolgatja, hogy a múzeumokban őrzött műtárgyak alig tíz százaléka kerül a látogatók elé, s vajon milyen körülmények között van a gyűjtemények többi része.

Aki lemaradt a csütörtöki bemutatóról, de szívesen kézbe venné a MúzeumCafé folyóiratot, annak jó hír, hogy az idén megjelent két lapszámot a Városi Könyvtárban megtalálja és elolvashatja.

MuzeumCafeSzeptembertől a legfrissebb lapszámokat is kézbe vehetik az udvarhelyi olvasók. A folyóirat szerkesztősége és a könyvtár vezetősége közötti megegyezés született: kéthavonta eljuttatják az udvarhelyi intézménybe a friss kiadványokat - tájékoztatott Szabó Károly könyvtárigazgató.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."