Itthon » Művelődés

Közeleg a XII. Míves Emberek Sokadalma

Az Artera Alapítvány hagyományos rendezvényének július utolsó hétvégéjén a Székely Támadt vár ad otthon.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

MivesEmberekSokadalma
MivesEmberekSokadalma
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. július 14., 09:01
0 hozzászólás. 

Július 29-31 között tizenkettedik alkalommal verbuválja össze a Csonka várba a hagyományos mesterségek művelőit a rendezvényt több mint egy évtizede létrehívó és évente megszervező Artera Alapítvány.

A három napos sokadalom idén is tartalmasnak ígérkezik, a színes program pedig egyaránt kínál szórakoztató, látványosságokban bővelkedő kikapcsolódást kicsiknek és nagyoknak.

MivesEmberekSokadalma

A kézműves mesterségek bemutatójának, a kulturális műsoroknak, a mesemondó és főzőversenynek ezúttal is a Székely Támadt vár lesz a színtere, a rendezvény házigazdája pedig a Más Rádió főszerkesztő-műsorvezetője, Szabó Attila lesz.

A Míves Emberek Találkozója egy szakmai fórummal rajtol. Július 29-én, pénteken délelőtt 9 órától a Hagyományaink - vidékek és hagyományok találkozása a turizmus vonzásában című előadást a Városháza Szent István termében hallgathatják meg a résztvevők. A hagyományőrző együttesek felvonulására délután három órakor, a rendezvény hivatalos megnyitójára pedig 16 órakor kerül sor. Az ünnepi kapunyitáson átadják az Artera Alapítvány Hagyományápolásért-díjait is az arra érdemes kézműveseknek, egyesületeknek. A rendezvény meghívottjai, a frankfurti repülőtér képviselői is köszöntik a résztvevőket és átadják adományaikat, illetve a megnyitón értékelik ki a sikeres kézműves pályázatokat is. A nap hátralevő részben meg lehet tekinteni a kézművesek sátrait, a 18 órakor kezdődő székely díszőrségváltást. A Bástya színpadon több koncertre is sor kerül, este 9 órától a nemEz Együttes lép fel. A napot hajnalig tartó táncház zárja.

MivesEmberekSokadalma

A második napon, július 30-án, szombaton 10 órakor nyitja meg kapuit a sokadalom. A nap folyamán bemutatkozik a Bandi Dezső Kulturális Egyesület, a Caritas, az Erdélyi Kézműves Céh, az Erdélyi Magyarok Egyesülete és a máréfalvi fonó asszonyok is. Meg lehet tekinteni a kézműves kiállítást, lehet szamaragolni Lilike szamáron, lesz cigány táncház, meg lehet ismerkedi a Legendatérképpel, megnyitja kapuit a Mesefalu. A délelőtt 10 órakor kezdődő Tájak, ízek főzőversenybe is be lehet nevezni, de akit az ősi harcművészet érdekel, az a sportpályán a barantásoktól lesheti el a botforgatás fortélyait. A Romano Glaszo - Emberi Hang együttes 15 órától a Bástya színpadon magyarországi, spanyol, balkáni, orosz és román népdalokkal, táncokkal szórakoztatja a közönséget. A várudvari színpadon este 7 órakor kezdődik a rusztikus ruha-bemutató, este 9 órakor pedig a vajdasági Bakos Árpád Orchestra koncertezik.

Vasárnap, július 31-én kerül sor az amatőr felnőtt mesemondó versenyre. A Hencidától Boncidáig címmel megrendezett vetélkedőre benevezett mesemondókat este 8 órakor lehet meghallgatni a várudvari színpadon. 21 óra 30 perckor egy, a televízióból jól ismert profi mesemondó, a csantavéri Utasi Árpi szórakoztatja a nagyérdeműt. A mesemondók díjazását 22 órakor ejtik meg. A Míves Emberek Sokadalmának tizenkettedik kiadása hajnalig tartó táncházzal búcsúzik.

A rendezvényre a jegyárak is zsebhez szabottak. A sokadalom területén kijelölt kézműves sátraknál levásárolható egyszeri belépőjegy gyermekeknek és nyugdíjasoknak 2 lejbe, felnőtteknek 4 lejbe kerül. Az egész napos belépőjegy 6 lejt kóstál. A rendezvény teljes programja megtekinthető a www.artera.ro honlapon.

Fotó: archív



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."