Itthon » Művelődés

Légből kapott felvételek és pénz a múzeumban

Egy állandó és egy időszakos kiállítással jelentkezik a Haáz Rezső Múzeum. Mindkét tárlat a II. Szent István-napi ünnepségsorozaton nyílik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2011. augusztus 18., 11:42
0 hozzászólás. 

Légirégészeti Fényképek Udvarhelyszékről címmel hozták tető alá azt a kiállítást, melyen Sófalvi András, a Haáz Rezső Múzeum régésze és Szabó Máté pécsi régész felvételei láthatóak.

HaazRezsoMuzeum

 

Az ötletről a székelyudvarhelyi Sófalvi András beszélt: „A tudományág kb. száz éves múltra tekint vissza, Romániában azonban a II. világháború után nem engedélyezték ezt a módszert. A rendszerváltás után lehetett légifelvételeket készíteni, de környékünkön csak az elmúlt három-négy évben kezdtünk el foglalkozni vele."

„Nagyon sokat kell repülni egy jó felvételért" - mondta a régész, majd gyorsan hozzátette: „azért fontos a légirégészet, mert nagyobb látószögből jobban összeállnak a részletek és nem utolsó sorban a régészeti objektumok fölötti növényzet elárulja hol érdemes ásni."

A módszer nagyon egyszerű: ahol sötétebb a növényzet (ezt nevezik pozitív jelnek) ott valószínűleg emberi beavatkozás történt egykor. Ez megnövekedett humusztartalmat és egy lehetséges régészeti lelőhelyet jelent. Ha viszont haloványabb a növényzet (negatív jel), akkor a földben egy fal maradványai lehetnek - tudtuk meg a Sófalvitól, akit a tárlatmegnyitón lehet faggatni a részletekről.

A Kibéd melletti repülőtérről induló légi feltárást az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) pályázatából finanszírozzák, de sokat segít a pilóta, Fülöp Zoltán is.

Az elsősorban udvarhelyszéki várakról készült légifelvételeket tartalmazó időszakos kiállítás megnyitóját augusztus 20-án szombaton 12 órától tartják. A várak mellett őskori objektumokat, sírokat, őrtornyokat, templomokat, kápolnákat, vámhelyeket, régi utakat láthatnak madártávlatból.

Szintén a Haáz Rezső Múzeumban kapott helyet a Pénz beszél... - A magyar pénzverés története című állandó numizmatikai kiállítás. Ez a múzeum gyűjteményét vonultatja fel az ókori görög pénzektől a XX. századi fizetőeszközökig.

„A történelmi és kultúrtörténeti szempontok mellett nagy hangsúlyt fektettünk a látványra - egy látványtervezőt bíztunk meg a kivitelezéssel" - jegyezte meg a szervező, Miklós Zoltán, a múzeum igazgatója. Az évszázados bontásban látható tárlat érdekessége, hogy Szent István pénzét, azaz a magyar állam első hivatalos fizetőeszközét is megtekinthetik az érdeklődők. A közel 300 darabos gyűjtemény mellett a pénzhamisításról, az aranypénzverésről is talának információkat a látogatók.

A Pénz beszél... régészeti sarkában az érmék fontosságára hívják fel a figyelmet. Az érmék ugyanis a régészeti ásatások egyik legfontosabb elemei. Erről bővebben a kiállításon hallhatnak, olvashatnak. A tárlat augusztus 21-én, vasárnap 17 órakor nyílik.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."