Itthon » Művelődés

Évadot nyit a Székelyföldi Filharmónia

Évadnyitó hangversenyre várja vasárnap az érdeklődőket a Székelyföldi Filharmónia.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2011. szeptember 21., 16:07
0 hozzászólás. 

 

Budapesti karmesterrel indítja az idei koncertsorozatot a Filharmónia. Ezúttal Horváth Gábor vezényletével hallhatják Britten, Dvorak és Mozart műveit.

Műsoron:

B. Britten: Simple Symphony, op. 4: I. Boisterous Bourrée, II. Playful Pizzicato, III. Sentimental Sarabande, IV. Frolicsome Finale;

A. Dvorak: E-dúr szerenád, Op. 22 I. Moderato, II. Menuetto. Allegro con moto, III. Scherzo. Vivace, IV. Larghetto, V. Finale. Allegro vivace;

W.A. Mozart: g-moll szimfónia, KV 550 I. Molto allegro, II. Andante, III. Menuetto. Allegretto, IV. Allegro assai;

W.A. Mozart: c-moll adagio és fúga, KV 546

Vezényel: Horváth Gábor - Budapest

Horváth Gábor 1975. július 10-én született Budapesten. Általános iskolai tanulmányait Mosonmagyaróváron kezdte, majd Budapesten folytatta. Később felvételt nyert a Magyar Rádió Gyermekkórusába, 1985-től pedig a Magyar Állami Operaház Gyermekkórusának tagja.

1983 óta hegedül. 1989 és 2004 között a Szent István Király Szimfonikus Zenekar tagja. 1996-ban hegedű szakon érettségizett a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában. 1993 és 2001 között a Szent István Király Zeneiskola Ifjúsági Vonószenekarát vezette, majd napjainkig az intézmény Szimfonikus Zenekarát. 1998-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneakadémia Középiskolai Énektanár és Karvezető szakán. 1998 és 2002 között ének-zenét tanított a Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnáziumban.

2000 júniusában elnyerte a Donáth Ede Ösztöndíjat. Öt évig zenei asszisztensként dolgozott a Tihanyi Ünnepi Játékokon. 2000 novemberétől karvezetést tanít a Liszt Ferenc Zeneakadémián. 2002-től karvezetést és kamarazenét tanít a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában. 2002-ben a Liszt Ferenc Zeneakadémián szerzett diplomát karmester szakon, kitüntetéses minősítéssel. Részt vett Jurij Szimonov és Rudolf Barshai mesterkurzusain.

A Magyar Televízió által megrendezett X. Nemzetközi Ferencsik János Karmesterversenyen második helyezést és a közönség különdíját nyerte el. Ezt követően meghívást kapott a szombathelyi, a győri, a szegedi, a nagyszebeni, a miskolci, az egri, a gödöllői, a Danubia és a Kassai Szimfonikus Zenekartól, a Zlíni Bohuslav Martinu Filharmonikusoktól, a Magyar Rádió és a MÁV Szimfonikus Zenekarától, a BM Duna Szimfonikus Zenekartól, a Solti Kamarazenekartól, a Liszt Ferenc Kamarazenekartól, valamint a Szent István Király Szimfonikus Zenekartól, akikkel különböző rendszerességgel koncertezik.

2004-ben a Magyar Állami Operaház Jurij Szimonov kérésére zenei asszisztensként alkalmazta Wagner Lohengrin című operájában. 2004 szeptemberében részt vett, és a második fordulóig eljutott a II. Frankfurti Nemzetközi Solti György Karmesterversenyen. Minden év nyarán zenei tábort vezet Tihanyban.

2009 nyarán a svédországi Uppsala-i Egyetem által szervezett Erasmus-program keretében vezénylést tanított.

2009 áprilisában meghívott karmestere volt a Zsolnán megrendezendő Central European Music Festivalnak. 2009 novemberében három ősbemutatót dirigált a Kassai Ars Nova Zenei Fesztiválon. 2010 februárjában vezényelte a Kocsis Zoltán nevével fémjelzett Nemzeti Filharmonikus Zenekart, valamint a Nagyszebeni Szimfonikusokat. 2010 májusában karmesterként részt vett a Talentinum elnevezésű zenei fesztiválon Zlínben. 2010 októberében ősbemutatót vezényelt a Liszt Ferenc Kamarazenekar közreműködésével. 2010. január 1-től a Gödöllői Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője.

A Székelyföldi Filharmónia Évadnyitó szimfonikus hangversenye szeptember 25-én, vasárnap 18 órától kezdődik a Művelődési Házban.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."