Itthon » Művelődés

Találkozz te is Ceaușescuval

Felbecsülhetetlen értékű kordokumentumokkal gazdagodott a Haáz Rezső Múzeum fotótára. Életre kel a huszadik század.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

HaazRezsoMuzeum_SztojkaFerencHagyateka
HaazRezsoMuzeum_SztojkaFerencHagyateka
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. december 01., 16:14
0 hozzászólás. 

Néhai id. Sztojka Ferenc hagyatékából származó, több ezer fényképnegatívot és diapozitívot adományozott a neves fotográfus családja a múzeumnak.

HaazRezsoMuzeum_SztojkaFerencHagyateka

„Gyakorlatilag id. Sztojka Ferenc fényképei segítségével kitapinthatjuk az élet lüktetését Székelyudvarhelyen, a XX. század második felében" - állítja Veres Péter muzeológus, a Haáz Rezső Múzeum képtárának gondozója.

HaazRezsoMuzeum_SztojkaFerencHagyateka

Az adományt több tucat CD egészíti ki, amelyek digitalizált formában is megörökítették a tekercsek, filmszalagok tartalmát és olyan felvételeket is tartalmaznak, amelyek negatívjai nem kerültek be a hagyatékba. Tematikailag nagyon változatos képanyaggal állunk szemben.

"A természetfotók mellett számos olyan felvétel is szerepel, amelyek a néhai Márton Áron püspökről (bérmálások, a püspök temetése), az udvarhelyi hétköznapokról, árvízről, sporteseményekről, könyvbemutatókról, kiállítás megnyitókról, építkezésekről, ünnepi felvonulásokról, Ceauşescu-látogatásokról stb. készültek"- közölte hírportálunkkal Veres Péter, aki köszönetét fejezte ki az adományozó Sztojka családnak.

HaazRezsoMuzeum_SztojkaFerencHagyateka

A 86 éves korában, 1996. január 4-én elhunyt id. Sztojka Ferenc Székelyudvarhely egyik legismertebb fényképésze volt és az általa készített számos felvétel a város és a környék XX. századi történetének egy-egy fontosabb eseményét örökítette meg.

Országos szinten is azon első fényképészek között tartjuk számon, mint aki a színes fényképezés technikáját kitapasztalta, megtanulta és művelte. Mindezt több ezer színes diapozitív és papír alapú színes fénykép jelez.

HaazRezsoMuzeum_SztojkaFerencHagyateka

Fiatalon, középiskolás korában kezdett el fényképezni id. Kováts István fényképész biztatására. A II. világháborút követő években szállítási vállalatát és három házát államosították. Ezekre az eseményekre így emlékezett vissza: „Mindez engem nem zavart nagyon, s ezt a természetjárásnak és a fotózásnak köszönhettem. Én a bajok elől a fotográfiához, a természethez menekültem, ott már nem parancsolt senki."

HaazRezsoMuzeum_SztojkaFerencHagyateka

Belépett az 1950-es években alakult székelyudvarhelyi fotóklubba, melynek később vezetőjévé választották. Az ő kezdeményezésére vette fel a klub az Orbán Balázs Fotóklub nevet és sok fényképész itt sajátította el a szakma alapjait. Mint fényképész sok híres emberrel találkozott, vagy került szorosabb kapcsolatba és minden adódó alkalommal, tisztelettel és a nagyrabecsülés hangján emlékezet meg róluk (Márton Áron püspök, Nagybaczoni Nagy Vilmos hadügyminiszter, Tamási Áron író, Zsindely Ferenc közlekedési és kereskedelmi miniszter, Haáz Rezső múzeumalapító rajztanár).

HaazRezsoMuzeum_SztojkaFerencHagyateka

Id. Sztojka Ferenc fényképei számos hazai és külföldi kiállításon szerepeltek, és több olyan fotóalbumba választották be munkáit, amelyek nemzetközi szinten is szakmai sikert arattak.

HaazRezsoMuzeum_SztojkaFerencHagyateka

A múzeumnak szándékában áll, hogy az elkövetkezendőkben az értékes adományból a lehető legtöbb, arra érdemes felvételt közzétegye Székelyudvarhely lakói számára.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."