Itthon » Művelődés

Amikor benne vagy a Csillagok Háborújában

Nem kell nagyvárosba menni, ha minőségi zenét akar hallani az ember. Udvarhelyen néha házhoz jön a szuperprodukció.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_muvelodes
Itthon_muvelodes
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. január 30., 18:01
7 hozzászólás. 

Rengetegszer hallani olyan panaszokat, hogy a fiatalokat nem érdekli a kultúra, csak a tévé meg a számítógép, és egyébként is elveszett ez a generáció.

Itthon_muvelodes

Ha picit továbblépünk, az is nyilvánvaló lesz, hogy sokszor az ügyeletes kultúrfelügyelők sem tesznek túl sokat azért, hogy a fiatalokat is megszólítsák valahogy.

 

A Székelyföldi Filharmónia eltalálta,

hogyan is lehetne ezt jól csinálni. Nem arról van szó, hogy tizen- és huszonévesektől hemzsegett a Művelődési Ház vasárnap este, de szép számmal akadtak tinik is. Ráadásul nem a popcorn majszolásával voltak elfoglalva, legtöbbjükön látszott, hogy valóban élvezik az előadást.

A több mint teltház már igazán csak hab a tortán: még pótszékből sem volt elég, voltak, akik állva nézték, illetve hallgatták végig az előadást.

 

Mi a recept?

Éld át te is a zenét

Igyekeztünk összeszedni a legtöbb filmzenét amit vasárnap hallhatott a közönség. Az eredményt itt lehet megnézni és meghallgatni.

Recept az soha sincs, így most sem. Nincsenek univerzális, mindig és mindenhol működő megoldások arra, hogyan töltsünk meg egy kevésbé népszerűként számon tartott előadással egy teljes nézőteret. A filharmóniások viszont kifejezetten jó irányban tapogatóznak, amikor a klasszikus komolyzene mellett a modernebb daraboknak is teret engednek.

Bár korábban is gyanítható volt, az este végére bebizonyosodott: a filmzenék telitalálatnak bizonyultak. Régebbi és egészen új filmek főcímzenéi egyaránt felcsendültek, ami egészen elképesztő hatással volt a közönségre.

A fiatalok gyakorlatilag friss filmes élményeket idéztek fel a Karib tenger kalózainak nyitányára, az idősebbekből pedig minden bizonnyal szép emlékeket hozott elő a Ben Hur zenéje, ami egyébként magyar zeneszerző munkája.

 

Zenei csemege

Nem túl gyakori, hogy ilyen jellegű műveket játsszon egy filharmonikus zenekar, és talán nem is ez a dolguk. Az viszont kétségkívül elmondható, hogy szükség van a modernebb darabokra is, a filmzene pedig kiváló lehetőség a bemutatásukra.

Gyakran úgy nézünk filmet, hogy a zenére már nem is marad kapacitásunk koncentrálni, így egy ilyen koncerten nemcsak az élményeket elevenítjük fel, hanem egy új zenei csemegébe is belekóstolhatunk.

Ha pedig nem láttuk az adott filmet, jó esély van rá, hogy egy ilyen előadás után leküzdhetetlen vágyat érezzünk egyik-másik megnézésére.



7 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
...anyád álruhában...
2012-01-30 18:45:42
Nyílván én vagyok a hülye, de ez valahol volt reklámozva? Csak mert én is szívesen elmentem volna... :(
avatar
lemese
2012-01-30 19:19:39
re:

avatar
...anyád álruhában...
Nyílván én vagyok a hülye, de ez valahol volt reklámozva? Csak mert én is szívesen elmentem volna... :(

Kedves "...anyád álruhában..." nem vagy hülye, csak figyelmetlen. Itt az uh.ro-n beharangoztuk ezt is, mint minden Székelyföldi Filharmónia koncertet. Olvass minket és remélem, a következőről nem maradsz le!
avatar
...anyád álruhában...
2012-01-30 20:03:12
Kedves lemese, köszönöm a választ, valóban elhamarkodottan és bányaló módjára "közlekedtem" itt az oldalon, most visszaolvastam, és tényleg írta(to)k róla. Köszi mégegyszer a választ és kellemes estét!
avatar
lemese
2012-01-30 20:19:49
Semmi baj :-) Nagyon szívesen és szép estét!
avatar
kisjoco
2012-01-30 20:49:32
Én a Hargita Népe Udvarhelyben szoktam nézni a programajánlót a szabadidő rovatban, az Udvarhelyi Híradó sajnos sokszor pontatlan és nem is nagyon írnak klasszikus zenéről.
avatar
kópé
2012-01-30 21:52:29
1. Tudja valaki, hol és mikor lesz ismétlés?

2. Jó a cikk, a cikk írója nyugodtan kiírhatja az igazi nevét, nem kell félnie. Vagy igen?
avatar
szasza
2012-01-30 23:06:22
re:
Köszönöm :) Szász Attila, tisztelettel, nem titok, csak ez hozzámnőtt.

Ismétlésről sajnos nem tudunk, legközelebb február 11-én, Budapesten lesz hasonló, az talán még jobbnak ígérkezik, csak hát picit messze van.

avatar
kópé
1. Tudja valaki, hol és mikor lesz ismétlés?

2. Jó a cikk, a cikk írója nyugodtan kiírhatja az igazi nevét, nem kell félnie. Vagy igen?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."