Kultúra » Zene

Miért olyan nagyon jó zenekar szerintünk a The Qualitons?

Elsősorban talán azért, mert minőségi. Másodsorban pedig azért, mert több világ fut össze benne. Két hét múlva itt lesznek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

qualitons1
Hock Ernő és G. Szabó Hunor - a The Qualitons április 6-án játszik Székelyudvarhelyen
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2018. március 23., 16:10
0 hozzászólás. 

Bevallom őszintén, évek óta jól ismerem ezt a magyar zenekart és még olyan dalt, koncertet nem láttam tőlük, ami ne lett volna igen magas színvonalú. 2009-10-ben Kovács Katival, a népszerű táncdalénekesnővel koncerteztek rendszeresen, aztán elindultak a saját útjukon, és egyre jobb és jobb dalokat raktak össze. Itt van az első lemezük, a Panoramic Tymes.

2013 nyarán már felléptek Udvarhelyen a G. Caféban, egy évre rá megjelentették a második nagylemezüket – tették szép csendben a dolgukat, ahogy mondják. Itt van egy klip abból az időből.

Az együttes még 2008-ban alakult, az évek során átment néhány változáson, de alapvetően megmaradtak igen-igen jó zenészeknek – az általuk játszottműfajt pszichedelikus soul-beatnek hívják. Ez egy kicsit olyan rockmuzsika, hogy egyszerre lehet az az érzése az embernek, hogy ott van a hatvanas években egy táncdalfesztiválon, illetve az is, hogy itt van 2018-ban egy valami nagyon jövőbe mutató zenei világban.

A Qualitons muzsikája jórészt a hatvanas-hetvenes évek zenéjéből táplálkozik, talán nem véletlen az sem, hogy a hangszerparkjuk is azokat az időket idézi. Itt van egy élő felvétel 2014-ből.

2016 szeptemberében a Red Hot Chili Peppers két koncertet is adott Budapesten. Anthony Kiedis és társai azonban benéztek közben a budapesti éjszakába, ahol ráakadtak a magyar csapatra. Akkor ezt írta a The Qualitons Facebook-oldala: „Gyerekek, nemhogy baromira köszi a koncertet, aminek most lett vége, hanem lejött a Four Seasons hotelből a Red Hot Chili Peppers 3 tagja, hogy hallják a zenét és hogy mi ez. Anthony, Chad Smith és Flea. Anthony magàhoz kérette a bandatagokat és kért egy cd-t. Chad, a dobos a koncertet végignézte, cigit kért a szomszéd fiútól:) Őrüleeeeeeet!!!!!!!!"

qualitonsRHCP

A csapatot ez úgy feldobta, hogy azóta újult erővel dolgoznak a zenekar dolgain, egyre több új szám jelenik meg tőlük, és egyre ismertebbek lesznek nemcsak Magyarországon. Ez a vicces klipjük például tavaly májusban készült el.

A csapat frontembere, G. Szabó Hunor gitáros-énekes nagyon érdekes figura, a The Qualitons mellett más együttesekben is játszik – dobosként. A Mongooz and the Magnet, illetve Jónás Vera zenekarának is ő a dobosa, és több más csapattal is járt korábban nálunk is. Itt, illetve itt olvashatsz egy-egy vele készült interjút. Rajta kívül 2012 óta állandósult felállásban Hock Ernő (basszusgitár, ének), Szőke Barna (gitár), Boros Levente (dob, vokál) és Menyhei Ádám (billentyűk, vokál) játszanak a Qualitonsban.

A zenekar néhány napja tért haza Amerikából, ahol a JanSport's All Roads Lead nevű fesztiválon lépett fel többek között ezekkel a szerzeményekkel.

Hamarosan megjelenik az új lemez, és ami a legjobb számunkra az egészben, hogy április 6-án, pénteken este itt lesznek nálunk, a Felső Gében és jól megpendítik a húrokat, és megnyomkodják a billentyűket – megadják a módját, ahogy szokták.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."