Itthon » Művelődés

Ünnepeljünk látástól Világosig

Székelyudvarhelyen is megadják a módját március 15. megünneplésének. A polgármesteri hivatal és a kulturális intézmények felkészültek. Vigyázat, kultúrdömping!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

_I6R1T7fs2FI_TX9wPRPyNiI/AAAAAAAAFl4/7iVdzHlPfUY/s640
_I6R1T7fs2FI_TX9wPRPyNiI/AAAAAAAAFl4/7iVdzHlPfUY/s640
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. március 14., 11:00
0 hozzászólás. 

Talpra, magyar! Panaszra ok nincs, legfeljebb a bőséges kínálat okozhat zavart: nemzeti ünnepünket, az 1848-49-es szabadságharc 164. évfordulóját rendezvények egész sorozatával ünnepelhetjük meg. Három éjjel, három nappal, mint a mesékben.

Itthon_Muvelodes

Fotó: archív/Kakasy Botond

Az interaktív foglalkozásoktól a kiállításokig, a Márton Áron-téri hivatalos ünnepségtől a szimfonikus hangversenyig számos eseményre várják az udvarhelyieket.

 

Ünnepi menü „jó kedvvel, bőséggel"

Hogyan készül a huszárcsákó? – a Művelődési Házban március 14-én, szerdán 11 órától 12-ig és 16-18 óra között a gyerekeknek szerveznek interaktív foglalkozásokat. Be lehet nevezni a tematikus rajzversenyre és huszárcsákó elkészítésének, színezésének fortélyait is meg lehet tanulni.

Szerdán két kiállítás megnyitóján és egy előadáson is részt vehetünk. A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontban Székelyek az 1848-49-es forradalomban címmel dr. Pál-Antal Sándor történész, a MTA külső tagja tart 17 órától előadást.

Szintén délután ötkor szervez ünnepi szavalóestet az Udvarhelyi Fiatal Fórum a Szombatfalvi református templomban. Az esten közel 40 kisiskolás és középiskolás diák szavalata hangzik el és alkalomhoz illő dala csendül fel.  A kultúra házába 18 óra 30 perctől Szelényi Károly Korona című fotókiállítására, a Haáz Rezső Múzeumba pedig 19 órától a Székely panteon című tárlat megnyitójára várják az érdeklődőket.

A mi hőseink – A szabadságharc udvarhelyszéki veteránjai című, a Haáz Rezső Múzeumban 11 órakor megnyíló kiállítással indul a március 15-ei, csütörtöki programsorozat.

A huszárok felvonulásával kezdődő, beszédekkel, koszorúzással, tánccal, dallal és zászlólobogtatással megspékelt hivatalos ünnepséget a hagyományos helyszínen (Márton Áron tér), a hagyományos időpontban, vagyis délben tartják.

A másfél órás ünnepséggel nem ér véget a napi program. A Városi Könyvtárban 13 órától lehet megnézni a Talpra magyar, hí a haza gyermekrajzokból készült kiállítást. Sára Sándor 80 huszár filmjét ugyancsak a könyvtárban, délután 5 órától vetítik le. A Szent István teremben 17 órakor nyitja kapuit a kétnapos, Székelyföldi Tudományosság- Székely Tudósok tudománytörténeti konferencia.

A Székelyföldi Filharmónia Ünnepi zongoraesttel tiszteleg a nemzeti ünnep előtt. Liszt Ferenc Harmonies poétiques et religieuses (Költői és vallásos harmóniák) művét a nagyváradi Thurzó Zoltán, Magyar Kultúra díjas zongoraművész előadásában lehet meghallgatni. Helyszín, időpont: dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola koncertterme, 18.00 óra. A Boróka, Gereben és Kékiringó néptánccsoportok szintén ünnepi előadással készültek – a műsor 19 órakor kezdődik a Művelődési Házban.

A nap folyamán kézműves termékeket is lehet vásárolni, a Városháza téren a Székelyföldi Kézművesek Egyesületének mesterei állítják ki és kínálják megvételre portékáikat.

Március 16-án, pénteken már lehet lazítani, de aki mégsem, az látogasson el a Városháza dísztermébe, ahol reggel 9 órától este 7 óráig hallgathat érdekes előadásokat a tudománytörténeti konferencián.

Aki inkább este mozdulna ki otthonról, annak ajánljuk az Udvarhely Táncműhely Trilógia című projektjének harmadik és befejező produkcióját. Antal József és Oláh Hilda táncművészek képmás című előadását este 7 órától, a Táncműhely próbatermében lehet megnézni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."