Itthon » Művelődés

A székelyek is hozzátettek a magyar tudományossághoz

Akárcsak a '48-as forradalomhoz, a magyar tudomány történetéhez is hozzátettek a székelyek. Első és rendhagyó tudománytörténeti konferencia zajlott Székelyudvarhelyen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

konferencia
konferencia
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. március 19., 13:50
1 hozzászólás. 

A március 15-i ünnepség apropóján másfél napos tudománytörténeti konferenciát szervezett a polgármesteri hivatal a városházán. Csütörtökön délután és pénteken egész nap a kortárs erdélyi tudományosság nagy alakjai tartottak színvonalas előadásokat a városháza Szent István termében. Az előadásokat – premierként – élőben és jó minőségben lehetett követni az interneten is.

Az előadások több tudományágat is felöleltek, de egy vonás közös volt bennük: megtudhattuk mennyit tettek hozzá a tudomány mai állásához a székelyföldi és erdélyi nyelvészek, régészek, orvosok, gyógyszerészek, irodalomtörténészek vagy más kutatók.

Régészeti szempontból Orbán Balázstól László Gyuláig, nyelvészeti szempontból Bod Pétertől Szabó T. Attiláig sok-sok olyan személyiséget, tudóst, kutatót adtunk a magyar tudományosságnak, akiknek munkássága nélkül ma nem tartana ott a tudomány, ahol tart. A másfél napos eseményen mind a Magyar Tudományos Akadémia, mind pedig a Babeș-Bolyai Tudományegyetem igen magas szinten képviseltette magát.

konferencia

A konferencia neves meghívottakat vonultatott fel, hiszen olyan elismert tudósok voltak Udvarhelyen, mint pl. Egyed Ákos (aki a március 15-i ünnepségen beszédet is mondott), Pozsony Ferenc néprajzkutató, Egyed Emese irodalomtörténész és sokan mások, de igen emlékezetes előadást tartottak az Udvarhelyen élő és tevékenykedő dr. Hermann Gusztáv Mihály történész vagy Sófalvi András régész is.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kiralybiro
2012-05-21 17:55:13
Kedves Katona Zoltán!
Olvasva például "a köcsög ..." kezdetű cikksorozatot, mely alaposságát tekintve rendes munka, kurtán-furcsán elintézte a székelyek által a tudományhoz tett dolgok taglalását, pedig legalább olyan alaposságot megérdemelt volna, mint egy köcsögös cikk. Sokkal többet tettek a székelyek a Szent Koronához tartozók között annál, semhogy négy név említésével elintézze. Azt a gyanút veti fel, hogy a meghívói tájékoztató adatainál nem sokkal tud többet.... Azt a gyanút veti fel, hogy fingja sincs arról, hogy a székelység mivel járult hozzá a magyar tudományhoz. Akkor legalább ülte volna végig az előadásokat, hogy az iskolai mulasztásokat bepótolja.
Gondolkodom azon, hogy írok egy cikket "A köcsög udvarhelyi újságíró egy napja" címmel, bár nincs kedvem egy egész napomat elcseszni a maga után való kujtorgással, kivéve, ha a szerkesztőség felkér erre.
Üdvözlettel Esze Tamás

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."