Itthon » Ifjúság

Elkapkodták Amerikában Péter Bogi korondi köcsögjeit

Az udvarhelyi lány Kansas állambeli Gardner városában rendezett kiállítást, néhány óra alatt megvették a műveit.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

Peter bogi-9
Péter Boglárka kiállítása, fotó: Nathan Benett
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2016. április 28., 15:02
2 hozzászólás. 

Hamarosan hazatér Péter Boglárka az Egyesült Államokban cserediákként töltött éve után, de előtte még egy kiállítással kápráztatta el az amerikaiakat. Bogi a Kansas állambeli Gardner város Edgerton High School tanulója ebben az évben.

A tizennyolc esztendős udvarhelyi lánynak az iskola mellett kevesebb ideje akadt, de januárban sikerült visszatérnie régi szenvedélyéhez, a rajzoláshoz. Elmondta, ideális közegben van az alkotáshoz, tanárai folyamatosan támogatják, sőt mivel kerámiát is tanul, órán lehetősége volt korondi köcsögöket is készíteni.

Februárban már annyi munkája összegyűlt, hogy fogalma sem volt, hogyan hozza majd azokat haza – elhatározta, hogy kiállítást rendez, gyűjtve egy kis zsebpénzt a USA Tourra, amelyet a cserediákoknak szerveznek és 22 államot is érint.

Bogi kiállítását a kedvenc kávézójában tudta megszervezni. „Úgy képzeld el a helyet, mint az udvarhelyi G. Cafét, csak amerikai változatban. Beszéltem a főnökkel, hogy kellene a kávézó erre az alkalomra. Nem kellett neki kétszer mondani, mert ismernek és tudják, hogy minden nap ott vagyok az európai kávéfüggőségemmel" – mesélte.

Peter bogi-5

A kiállítást április 20-án rendezték, erre Bogi harminc munkát állított össze, amelyből öt kerámiaváza volt, bár akadt olyan személy, aki müzlis tálaknak nézte őket. Facebook-esemény és szórólapok segítségével adta hírét a kiállításnak, de tanáriai és diáktársai is rengeteget segítettek. A késő délután kezdődő expóra maga rendezte be a helyet, próbálta kihasználni a teret, a világítást, szeretett volna muzeális hatást kialakítani.

Boglárka elmondta, volt keletje a munkáinak, hiszen másfél óra után már csak négy munkája maradt gazdátlanul. Ezekre licitálni lehetett, de kilenc órakor már ők is új tulajdonosukhoz kerültek.

A kiállítás egyik legérdekesebb darabjára a kávézó tulajdonosa volt a legnagyobb összeggel licitáló az árverésen. Ez egy kávéval festett világtérkép volt: Bogi két bögre lefőzött kávé zaccából festette meg a kontinenseket. Ez a Groundhouseban lesz majd kiállítva, úgyhogy Péter Boglárkából és Udvarhelyből marad majd egy szelet a Kansas állambeli Gardnerben.

Peter bogi-4

A kiállításon 1018 dollárt keresett, ami körülbelül 4000 lej, de nem a pénz miatt tölti el büszkeséggel a kis expó, hanem mert úgy érzi, hogy valóra váltak az álmai. Hiába próbálták vele elhitetni, hogy túl kicsi ahhoz, hogy képes legyen ezt összehozni, sikerült.

„Aznap este nem is tudtam aludni az izgatottságtól, még most se tudom teljesen felfogni. Soha nem fogom elfelejteni ezt a napot, se az embereket" – mondta, hozzáfűzve, hogy volt, aki Kansas Cityből két órát utazott, hogy megnézhesse a műveit.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
fllevente
2016-04-29 21:25:50
Bogi gratula.
avatar
jutacs
2016-04-29 23:03:33
Ügyes.
A köcsögökből is lehet hasznot húzni, ha ezek a köcsögök jó kezekben formálódtak

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."