Itthon » Ifjúság

Kalákára ösztönzik a fiatalokat

Nem csak a versenyző osztályok, de Udvarhelyszék is nyerhet az UFF idei Színezd újra! pályázatával.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

A szervezők remélik, sikerül felülmúlni a tavalyi, 150-es létszámot
A szervezők remélik, sikerül felülmúlni a tavalyi, 150-es létszámot
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. augusztus 30., 15:30
0 hozzászólás. 

Egy sor újítással hirdeti meg tavaly elkezdett Színezd újra! nevű programját az Udvarhelyi Fiatal Fórum. A környezettudatosságra és környezetvédelmi önkéntességre buzdító pályázatot a szervezők részéről Vass Orsolya UFF-elnök, illetve Török Tünde sajtótájékoztatón mutatta be.

A program lényege, hogy az udvarhelyszéki diákok felismerjenek egy adott problémát és megoldási lehetőséget a környezetükben, majd erről kisfilmet készítsenek – ez így volt a program első, azaz tavalyi felvonásában is.

A pályázat szabályai is nagyjából azonosak a korábbiakkal: az UFF-irodában szeptember 26-áig jelentkezhetnek az érdeklődő 5-8-as és 9-12-es osztályok, illetve osztályon belüli kisebb közösségek, egy vezető tanárral.

Ezt követően a diákok forgatókönyvíró és operatőrképzésen vesznek részt, ahol hasznos tippeket is kaphatnak fiatal udvarhelyi filmesektől a saját munkájukra vonatkozóan. A csapatok azután november 4-éig elküldik a szervezőknek a forgatókönyveiket, és december 1-jéig készíthetik el alkotásaikat.

A szakmabeliek és szervezők alkotta zsűri december 15-én hirdet eredményt: az első helyezettek mindkét korosztályban hat-, a másodikok négy-, a harmadikok kétezer lejjel gazdagodnak.

Magasabb a tét

A díjak a tavaly óta ezer-ezer lejjel növekedtek – mutatott rá Vass Orsolya, kiemelve az Alt Technologies Kft. és a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal támogatását. A második változás az, hogy míg tavaly teljesen szabadon választhatták a témát a versenyzők, az idei benevezők kapnak egy ajánlásértékű listát huszonöt témával.

Ezek érintik többek közt a papír- és műanyag-felhasználást, az újrahasznosítást, az állattartást és a konyhai/háztartási hulladék kezelését, de olyan, tágabban értelmezhető címeket is tartalmaz, mint például Ha rajtam múlna..., Tükörben a világ vagy Nézz körül, és lásd meg a szépet. A diákok akár ezek közül is választhatnak, de teljesen új témát is kereshetnek, a legfontosabb az egyéni megközelítés és a kreatív kivitelezés.

Kalákázni viszik a diákokat

A közösséget leginkább érintő változás azonban az lesz, hogy a szakmai képzés előtt az UFF tart egy ötletbörzét az összes benevezett diák és a székelyudvarhelyi civil szervezetek, többek közt az egyre aktívabb UTCA civil akciócsoport részvételével.

Ezen a találkozón lehetőség nyílik megbeszélni a környék legégetőbb, de kalákában orvosolható környezeti problémáit, amelyek közül aztán legalább egyet meg is oldanak az önkéntesek. A kisfilmek leadásának feltétele a közösségi munkába való bekapcsolódás – hangsúlyozta Vass Orsolya. A kalákáról (vagy akár kalákákról) előtte-utána típusú, fényképes beszámoló készül, amelyet a Márton Áron téren állítanak ki.

A Színezd újra! programban tavaly nyolc kisfilm készült, ezek közül két díjnyertes alkotás fentebb, a többi itt tekinthető meg. A szervezők remélik, hogy a tavalyi alkotások sikere és a megnövekedett díj idén még több diákot ösztönöz benevezésre, illetve még több pedagógust a kezdeményezés támogatására. A technikai követelmény csupán annyi, hogy a kisfilm érthető és használható legyen, lehessen például kivetíteni.

Ennél azonban lényegesebb az ötletes bemutatás, a téma megközelítése: tavaly például díjaztak egy középkategóriás mobiltelefonnal felvett kisfilmet is. A verseny részletes szabályzata megtalálható az UFF honlapján.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."