Itthon » Ifjúság

Átélheted, milyen egy kábítószeresnek

Öt szobán keresztül fényeffektusok, interjúk, tárgyak, zenék vezetnek be a drogok világába.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

drog
Köztes átmenetek, illusztáció
szerkesztoÍRTA: UH.RO/SAJTÓKÖZLEMÉNY
2016. november 24., 15:41
0 hozzászólás. 

Az Udvarhelyi Fiatal Fórum partnereivel nagyszabású drogprevenciós programmal készül az év végére. A Köztes Átmenetek - A drog című kiállítás tíz éve járt már egyszer városunkban, idén újra felépül a Siculus Ifjúsági Ház nagytermében.

Már 750 diák és tanár jelentkezett be a kiállításra, de még vannak szabad időpontok, csoportosan minimum 12, maximum 16 fő számára indulnak a tárlatvezetések. A kiállításra a belépés Székelyudvarhelyen - egyedülálló módon - ingyenes. A kiállítás főként 14 éven felüli fiataloknak szól, pedagógusoknak és szülőknek. A tárlat megtekintése során folyamatos párbeszéd zajlik az érdeklődők és a segítők között.

Fényeffektusok, interjúk, tárgyak, zenék, üveg kaleidoszkópban nézhető  zenés kisfilmek teszik a kiállítás színeiben és hangulataiban is eltérő öt szobáját maradandó élménnyé és tapasztalattá. A módszerről készült szociológiai kutatások és a vendégkönyvek bejegyzései a nem szokványos drogprevenciós forma eredményességét bizonyítják.

Első terem

Egy családi nappaliba érkezünk. A szoba közepén televízió. A TV-n keresztül olyan riportrészletek hallhatók, melyek drogproblémával küzdő fiatalok között készültek. Ők családjaikról és szerhasználatuk közvetlen okairól beszélnek. A szoba asztalán két album hever. Ezekbe belepillantva két fiatal felnőtt életútját kísérhetjük párhuzamosan. Egyikük Kovács István (Kokó) akinek pályafutása felfelé ívelő sikertörténet, másikuk Olaszy Csaba, aki megjárta a szenvedélybetegség poklát.

 

Második terem

Bizarr fényekkel és festményekkel, képekkel teli szobába érkezünk. Nehezen járható puha talajon lépked a látogató. A falakon látható antropomorf figurák egy-egy drogcsoportot személyesítenek meg. Az alakok a szerek hatására utalnak. A különböző legális és illegális szerek problematikájáról beszélget a látogató és szakember ebben a teremben.

 

Harmadik terem

Vetítőterem a következő állomás. A droghasználat által keltett pillanatnyi és következményes hatások elevenednek meg a filmművészet eszközei segítségével. A teremben elhelyezett monitoron keresztül olyan grafikonok jeleníthetők meg, melyek a magyarországi fiatalok drogfogyasztási szokásait mutatják be.

 

Negyedik terem

A szoba közepén a pusztulás kellékei. A lomok között TV, amelyben a drogok egészségkárosító hatásai olvashatók. Az falakon fotók láthatók. A fotókat lefelé követve a szenvedélybeteg élet bontakozik ki előttünk. Kilátástalanság, társtalanság, bezártság, elszigeteltség, beszűkült élet, ezt sugallják a képek. A szoba negyedik falát, gyerekjátékok, fotók és portrék borítják. Egy fiatal életképei, aki eljutott a szenvedélybetegségig.

 

Ötödik terem

Házak között, egyre nyomasztóbb utcán bolyongunk. A házfalakon ablakok nyílnak és csukódnak. Rejtőzködés, titkolózás, az öröm elvesztése, a döntés szabadságának elvesztése. Titkos ajtókat nyitogatva találunk rá a drogtörvény értelmezett szövegére és egy üzenetre egy volt függőbetegtől.

Egy 25 fős osztály legideálisabb formában 2 csoportra oszolva (egy csoport max. 16 személy) tudja meglátogatni a kiállítást, 1 óra eltolódással, így míg az osztály első fele a kiállítás utolsó szobájában van, az osztály második fele elindulhat a kiállítás első szobájába.

Egy tárlatvezetés időtartama a csoport interaktivitásától függően másfél, maximum 2 óra. A tárlatvezetés mentálhigiéniás, drogprevencióban jártas pszichológusokkal történik, akik a budapesti Köztes Átmenetek Nonprofit KFT., valamint a csíksomlyói Áradat Egyesület munkatársai.

A kiállítás december 2. és 19. között látogatható, megtekintéséhez előzetes jelentkezés, programálás szükséges a szervezőknél, az Udvarhelyi Fiatal Fórum munkatársainál, az uff@uff.ro e-mail címen, vagy 0266-213371-es telefonszámon.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."